Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Predstavljamo: Renault Megane

Dugo očekivana četvrta generacija Renault Megane-a je debitovala na salonu automobila u Frankfurtu 2015. godine, čak osam godina nakon što se pojavio mnogo hvaljeni, ali slabo prodavani prethodnik .

 

U 2014. godini Renaultov predstavnik je završio tek na sedmom mestu u klasi sa 135.206 prodatih primeraka, a ispred su se našli Volkswagen Golf, Ford Focus, Škoda Octavia, Opel Astra, Peugeot 308 i Seat Leon.
Navedeno sedmo mesto je takođe došlo u opasnost pošto su Toyota Auris i Hyundai i30 značajno pripretili, pa je Renault shvatio da mora da uradi neke promene da održi Megane u centru pažnje.

Novi Megane deli mnoge dizajnerske linije sa nedavno predstavljenim Talisman sedanom, koje bi trebalo da postanu zaštitni znak francuskog proizvođača vozila. U samom početku Megane će biti dostupan samo kao hetč sa petoro vrata, a ponuda će kasnije biti proširena i sa karavanom. On će se proizvoditi na novoj CMF platformi, koja je urađena u zajedničkoj saradnji sa Nissanom, a po ranim najavama težina automobila će biti niža nego u prošlosti.

Renault se potrudio da učini novu generaciju luksuznijom nego ikada pre, pa će se tako u opremi pronaći i LED svetla, Head-Up displej, satelitska navigacija sa velikim ekranom osetljivim na dodir i EDC menjač sa dvostrukim kvačilom.

Što se dimenzija tiče, Megane je u odnosu na prethodnika niži za 25 mm, međuosovinsko rastojanje je duže za 28 mm, širi je i trag točkova (napred za 47 mm a pozadi za 39 mm), a zapremina gepeka iznosi 385 litara.

Renault planira da ponudi i bogatu ponudu motora. Ona će da startuje sa 1.2L turbo benzincem od 130 ks dok je jedina preostala benzinska opcija 1.6L turbo sa 200 ks. Kompanija očekuje da će većina kupaca da se odluči za neke od dCi dizela, a u ponudi su 1.5L sa 110 ks i 1.6L sa 130 ks i 160 ks. Ponuda će kasnije biti proširena i sa novim 0.9L turbo benzincem od tri cilindra, koji će da razvija 90 ks, kao i novim 1.6L turbo motorom od 150 ks i 1.5L dizelom od 95 ks.

Kao i u prošlosti, vrh ponude će činiti Megane RS sa oko 280 ks, a on bi mogao biti ponuđen i u verziji sa pogonom na sva četiri točka.

Za sve one koji žele dizajn RS-a, ali neki od slabijih motora, Renault i dalje planira da ponudi GT verziju.

PROČITAJTE JOŠ
Test Auto magazina: Renault Megane

U svakom slučaju, Renault već sada prima narudzbe, a prvi primerci će biti isporučeni kupcima posle nove godine. Sa modernim dizajnom i unapređenim motorima, nema sumnje da će Megane da predstavlja značajno većeg rivala u klasi i konkurencija bi svakako trebala biti zabrinuta.

autor: Talladega/brzabrzina.com
foto: Renault

 Komentari

comments powered by Disqus