Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Predstavljamo: BMW 2002 Hommage

Concorso d’Eleganza Villa d’Este skup u Italiji već duži broj godina služi BMW-u za predstavljanje specijalnih automobila.

Na ovom događaju nemački proizvođač vozila prethodnih godina je predstavio specijalne koncepte kao što su M1 Hommage, 3.0 CSL Hommage, Gran Lusso Coupe i Zagati Coupe, a za ovogodišnji skup BMW je priredio još jedno veliko iznenađenje. Naime, kao proslavu 50-godišnjice legendarno 2002 turba, nemački gigant je predstavio 2002 Hommage sa ciljem da pokaže kako bi ovaj čuveni automobil izgledao u modernoj verziji.

2002 Hommage je zasnovan na mnogo hvaljenom M2, a zatim je krenula lista modifikacija da bi se dobio klasični dizajn.

Visina vozila je spuštena, horizontalni farovi su zamenjeni sa ovalnim, a da bi se poboljšala aerodinamičnost 2002 Hommage pruža i mali spojler i nešto šire branike.

Glavni BMW-ov dizajner Adrian van Hooydonk kaže da su šanse male da bi M2 danas postojao da se 2002 turbo nije pokazao velikim uspehom, a na taj način je počela nova era u istoriji BMW sa ciljem da se razlikuje od tradicionalnih skupljih, ali i težih Mercedesa.

Upravo je 2002 turbo bio prvi evropski serijski automobil sa ovom tehnologijom. On je razvijao visokih 170 ks iz 2.0L turbo motora i mogao da dostigne maksimalnu brzinu od 209 km/h, a proizvedeno je samo 1,672 primerka.

Sa druge strane, 2002 Hommage razvija čak 365 ks iz 3.0L turbo I6 motora, što je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za 4.5 sekunde i maksimalnu brzinu od 269 km/h.

Međutim, sam BMW pominje da su navedeni brojevi preuzeti sa M2 i da je glavna karakteristika ovog koncepta njegov retro dizajn.

U vreme pisanja ove priče, BMW nema planove za serijsku proizvodnju i 2002 Hommage će, kao i njegovi prethodnici, verovatno ostati samo još jedan koncept. 

To je svakako velika šteta jer bi takav serijski proizvod sigurno privukao veliku pažnju publike ali i potencijalnih kupaca!

PROČITAJTE JOŠ
Predstavljamo: BMW 3-Series Gran Turismo

 

Autor: Talladega
Foto: BMW
brzabrzina.comKomentari

comments powered by Disqus