Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Predstavljamo: Mazda MX-5 RF

Još od kada je nova generacija Mazde MX-5 debitovala prošle godine, mnogi su se pitali da li će japanski proizvođač vozila ponuditi i druge verzije pored standardnog kabrioleta.

Neki su očekivali kupe, drugi karavan, a Mazda je donela odgovor na mnoga pitanja na ovogodišnjem salonu automobila u Njujorku gde je predstavljena RF (Retractable Fastback) verzija. 

Kao što joj ime kaže, ova verzija pruža metalni krov u "fastback" stilu američkih automobila iz 60-tih godina, a za samo 12 sekundi on se može spustiti pritiskom na dugme. Lepota takvog krova je u tome što se on "lomi" na dva dela i spušta se iza sedišta, čime je prostor gepeka identičan kao kod kabrioleta.

Postavlja se pitanje zašto se Mazda nije odlučila na kraći krov kao na prethodnoj generaciji čime bi se dobio kupe stil, a iz kompanije kažu da sadašnja generacija pruža kraće linije i da se dizajnerima nije dopalo kako bi takav krov izgledao.

U svakom slučaju, ovaj dizajnerski detalj donosi veoma atraktivniju MX-5 i mnogi će se složiti da u velikoj meri liči na Jaguar F-Type Coupe. Drugi će, ipak, videti i mnoge linije sa Honde Del Sol iz ranih 1990tih godina.

Mada, Mazda kaže da je najsrećnija kada čuje poređenja sa Porscheom 911 Targa.

Novi krov je dodao i dodatnih 80 kg na težinu, ali nema sumnje da ovaj sportski automobil neće izgubiti svoje vozne karakteristike zbog kojih je toliko bio hvaljen u prošlosti.

Kada je reč o mehanici, većih promena nije bilo. Standardni motor je i dalje 1.5L sa 130 ks dok opcioni 2.0L razvija 160 ks. Uparena sa moćnijim motorom MX-5 je u stanju da ubrza do 100 km/h za 7.3 sekunde i dostigne maksimalnu brzinu od 213 km/h.

Kao i u prošlosti, izbor menjača je manualni i automatski sa po šest brzina, a snaga se prenosi na zadnje točkove.

Sa dizajnerske strane RF nije doneo veće promene, sa izuzetkom krova, ali je enterijer dobio nekoliko novih boja i opcija sa CX-9 krosovera.

U vreme pisanja ovog teksta, Mazda nije objavila detalje o cenama, a one bi trebalo da budu nekoliko hiljada dolara/evra više u poređenju sa standardnim modelom.

To svakako nije visoka cifra, a prvi primerci bi trebalo da budu isporučeni kupcima do kraja godine.

Autor: Talladega

Slike: Mazda

brzabrzina.comKomentari

comments powered by Disqus