Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Predstavljamo: Toyota Prius Prime

Toyota Prius je automobil kome nije potrebno veće predstavljanje.

Još od svog debija 1997. godine, Prius je postao najpoznatiji hibrid na svetu, a do sada je prodato oko 3.5 miliona primeraka.

U međuvremenu prodaja je proširena i pored standardnog sedana kada su debitovali i manji hetč i veći krosover.

Toyota zna da konkurencija nikad ne spava i da većina proizvođača nudi hibridne proizvode pa je iz tog razloga ponuda još jednom proširena. Na ovogodišnjem sajmu automobila u Njujorku svetlost dana je ugledao Prius Prime sa ciljem da pruži veću efikasnost i alternativu svima onima koji žele da se razlikuju u većoj meri.

Prime je nešto veći od standardnog Priusa, a iako je dizajnerski generalna ideja ostala ista, Prime donosi i nekoliko novina. Prednji deo je potpuno novi sa LED farovima i agresivnijim linijama, dok zadnji deo takođe donosi LED svetla i privlačnije linije. Da bi zadržala nisku težinu Toyota je koristila veliki broj laganih materijala kao što su aluminijum i karbon-fiber.

U vreme pisanja ove priče japanski gigant nije objavio zvanične brojeve, ali jeste izjavio da će Prime biti najaerodinamičniji sedan na američkom tržištu.

Sa mehaničke strane Prime pokreće identičan 1.8L motor kao i standardan Prius, a snaga se prenosi na prednje točkove preko CVT menjača. Nove 8.8 kWh baterije su duplo veće od onih u standardnom Priusu što je rezultiralo i u boljim performancama sa potrošnjom. Naime, Prime može da pređe 35 kilometara na električni pogon pri brzinama do 134 km/h, a da bi se baterije napunile je potrebno oko 5.5 sati na standardnom punjaču (veći punjač od 240 volti smanjuje vreme za pola). Međutim, sa kombinacijom dva motora kombinovana potrošnja iznosi samo 1.4 litru na 100 kilometara i sa jednim rezervoarom vozač može da pređe čak 965 kilometara.

Da bi opravdao svoju veću cenu, Prius takođe pruža najmodernije sigurnosne mere kao standardnu opremu, a i zavidna elektronika je dostupna.

Svi modeli dolaze sa velikim monitorom od 11.6 inča, koji se može povezati na smartphone aplikacije i samim tim omogući vlasniku da vidi identične informacije. U vreme pisanja ove priče početna cena još uvek nije poznata, ali će ona svakako biti ve'a u poređenju sa standarnim modelom.

Kada se zna koju popularnost ovaj automobil ima širom sveta, Prime je osuđen na uspeh i trebao bi da poveća već odličnu prodaju Priusa.

Autor: Talladega

Slike: Toyota
brzabrzina.comKomentari

comments powered by Disqus