Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Istorija: Lincoln

Lincoln se, kao samostalni proizvođač luksuznih automobila, pojavio 1917. godine.

Kompaniju je osnovao talentovani inženjer Henry M. Leland odmah po svom odlasku iz Cadillaca, a ime je dobila u čast Abrahama Linkolna čije je liderske i državničke sposobnosti osnivač veoma cenio.

foto: 
Rex Gray
 

Jeziva slučajnost je da su i Abraham Linkloln i Kenedi stradali u atentatima. A još jezivija da je potonji ubijen baš u limuzini Lincoln Continental.

Međutim, pre cele drame koja će se odigrati u Dalasu 1963. godine, nakon koje je ovaj brend postao još poznatiji, Lincoln je bio prilično mala firma i proizvodila je motore za avione marke Liberty koje je koristila američka vojska u Prvom svetskom ratu.

Odmah po završetku rata, Henry Leland sa svojim sinom Wilfredom menja iz korena biznis kojim se do tada bavio i počinje sa proizvodnjom luksuznih automobila. Međutim, i pored Lelandovih sposobnosti i velikog potencijala njegovih automobila, kompanija se suočila sa brojnim dizajnerskim preprekama i finansijskim problemima koji se nisu mogli tako lako prevazići. Suočen sa bankrotom i izglednim stečajem, Leland 1922. godine prodaje kompaniju Fordu za 8 miliona dolara.

Ubrzo nakon toga, prva serija Lincoln automobila ulazi u masovnu proizvodnju.

foto: 
Rex Gray
 

Pod Fordovim rukovodstvom sve dizajnerske prepreke i finansijski problemi su odmah rešeni, a na originalnim Lelandovim motorima nisu urađene faktički nikakve izmene. Zajedno sa smanjenjem troškova proizvodnje, sve ovo je kompaniji omogućilo da proda čak 5.500 jedinica već u decembra 1922. godine.

Već 1923. godine se pojavljuju nova dizajnerska rešenja i linije, što je bio rezultat saradnje sa kompanijama Fleetwood i Brunn. Ove inovacije su dovele do pojave nekoliko različitih tipova automobila, u sedan i limuzinskim varijantama, koji su mogli da povezu i do 7 odraslih osoba.

Uprkos relativno visoke cene, prodaja nije pala. Naprotiv, nakon što je 7.875 jedinica u 1923. godini našlo svog kupca, registrovan je rast prodaje od čak 45 % u odnosu na prethodnu.

foto: 
Mr.choppers 

Sledeća 1924. godina je zlatnim slovima upisana u istoriju kompanije. Naime, tada se pojavio model Flyer koji će u narednoj deceniji biti u širokoj upotrebi u američkoj policiji.  Flyer je, takođe, bio prvi automobil koji je pravljen striktno za neku državnu službu i imao je karakteristike koje se nisu mogle sresti kod vozila namenjenih prodaji civilnim licima.  Kočioni diskovi na prednjim točkovima, pregrade za odlaganje oružja, policijska sirena i rotacije su bili samo neki od aksesoara i skupe opreme kod Flyer-a.

Verovatno najpoznatiji automobil koji je Lincoln ikada napravio “rodio“ se 1932. godine na dizajnerskoj tabli čoveka sa imenom  Eugene T. "Bob" Gregorie!

Lincoln Zephyr je preteča, svakako, najvećeg i najboljeg modela koji je ova fabrika ikada napravila. Tako se, 1936. godine, pojavio Lincoln Continental.

foto: 
IFCAR
 

Međutim, pored Continentala, 1938. godine se pojavljuje još jedan interesantan model - Zephyr Coupe. Radilo se o specifičnom automobilu nastalom na bazi običnog Zephyra, sa razlikom u tome što je Gregorie podelio model na dva dela i dodao mu još jedan gazeći sloj pneumatika. Automobil je postao toliko uspešan da je prodat u više od 5.000 primeraka do 1948. godine kada je proizvodnja obustavljena.

Brend Continental biva obnovljen modelom Mark II.  a 1955. godine ovaj model je koštao 10.000 USD. O kom redu veličina se radi govori i to da se tih godina za istu cifru mogao kupiti i Rolls Royce.

foto: 
Stephen Foskett
 

Tokom cele druge polovine XX veka Linkolnovi automobili su bili sinonim za raskoš i luksuz. Modeli, kao što su Town Car i Cosmopolitan, a posebno glomazni Navigator koji se pojavio 1997. godine, pomogli su Lincolnu da postane najprodavaniji brend luksuznih automobila u SAD.

Ipak, važno je reći da je Lincoln u jednom kratkom periodu, krajem XX i početkom XXI veka, od 1998. do 2002. godine bio u vlasništvu Premier Automotive Group.

Međutim, 2002., nakon samo 4 godine poslovanja u drugom sistemu, kompanija se vraća pod okrilje Forda, gde se nalazi i danas.foto: 
Bull-Doser

Uprkos tradiciji u proizvodnji luksuznih limuzina i predsedničkih automobila, Lincoln je doživeo ozbiljan pad u poslednjih nekoliko godina, posebno gubljenjem svojih ranije stečenih pozicija na evropskom i azijskom tržištu.

foto: 
TheConduqtor
 

To je, pre svega, posledica nedostatka novih modela, problema za koji se Ford nadao da će ga rešiti oštrim zaokretom i promenama unutar brenda. To je, pre svega, trebalo da se desi pojavom modela kakvi su  MKZ i MKX, ali i noviteta kao što su novi Continental koji je predstavljen na prošlogodišnjem i novi Navigator, koji  se pojavio kao koncept na nedavno završenom Salonu automobila u New Yorku. 

Autor teksta: Rajko Martinović

Mr.choppers


Komentari

comments powered by Disqus