Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Predstavljamo: Mazda CX-5

Na tržištu trenutno postoji više kompakt SUV automobila nego što je većini kupaca potrebno u izboru pri sledećoj kupovini.

 

 

Od vozila sa prednjom vučom i AWD, preko I4 atmosferskih i turbo motora, moćnijih V6 i ekonomičnih hibrida, da li na tržištu ima mesta za još jedan kompakt SUV kao što je Mazda CX-5?

Ovo tržište je trenutno toliko veliko da nijedan ozbiljan predstavnik ne može da ga ignoriše, pa tako ni Mazda. Međutim, CX-5 nije samo jedan u nizu predstavnika u klasi već je i jedan od lidera.

Po dimenzijama CX-5 je samo malo manji od većeg brata CX-7 i najviše podseća na Kia Sportage. Enterijer je identičnih dimenzija kao CX-7 što znači da u CX-5 mogu komotno da se smeste četiri odrasle osobe sa opcijom i treće osobe na zadnjim sedištima.

Ostatak enterijera je uglavnom visokog kvaliteta sa bogatim izborom opreme. Dizajn je u velikoj meri inspirisan sa Nagare konceptima koji narednih godina treba da služi kao baza većini novih vozila od strane japanskog proizvođača automobila.

 

 

Ono što čini CX-5 posebnom je serija novih Skyactiv motora sa direktnim ubrizgavanjem koji će da dostižu visoke brojeve snage i ekonomičnosti zahvaljujući svojoj visokoj kompresiji.

Standardan motor je zapremine 2.0L sa 163 ks koji će takođe ugrađuje i u  Mazda3, a on je za 10% lakši, 15% moćniji i 15% ekonomičniji u poređenju sa 2.0L motorom koji zamenjuje.

Njegova jedina mana je što je dosta bučan preko 4,000 RPM, ali iz Mazde ne očekuju da će to biti problem jer većina vozača neće otići u to polje zahvaljujući novima šest brzina manualnom i automatskom menjaču.

I pored visoke snage, Mazda želi da skine Ford Escape hibrid sa liste najekonomičnijeg kompakt SUV.  Escape hibrid u gradu troši 6.9 litara za model sa prednjom vučom i oko litar više za AWD model. Evropski kupci dobijaju izbor i dva dizela motora, oba veličine 2.2L, koji razvijaju 150 ks i 175 ks.

 

 

Mazda kaže da slabiji od dva dizela troši svega 4.5 litara kombinovane vožnje i da trenutno razmatra da ponudi ove motore i na američkom tržištu.

Na kraju da kažemo da su utisci,nakon 4 godine, veoma pozitivni i CX-5 se čini kao jako ozbiljan konkurent u klasi sa privlačnim dizajnom, kvalitetnim enterijerom i moćnim i ekonomičnim motorima.

Kako će sve to funcionisati dalje, pokazaće vreme.

Prodaja sa cenom od $20,000 u Severnoj Americi i 23,000 evra u Evropi, za vozilo ovaih performansi i kvaliteta svakako ne bi trebalo da bude veliki problem!

 

Autor: Talladega

brzabrzina.comKomentari

comments powered by Disqus