Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Zanimljiva istorija automobila

                               Kako su automobilske kompanije dobijale imena?

 

 

  Istorija automobilske industrije ne bi bila to što jeste, da njen veoma zanimljiv deo ne čini i način na koji su fabrike dobijale ime.

Fiat 500
foto by Moyan Brenn

  Firme su najčešće nazivane po svojim osnivačima i vlasnicima, ali retkost nisu bile ni skraćenice ili latinski nazivi.

 Ford je, svakako, jedna od najpoznatijih i prvih fabrika automobila na svetu koja je koristila montažni traku. Svakako je čuvena i izreka Henri Forda, osnivača fabrike, prilikom plasiranja čuvenog modela T: 

„ Kupac može da bira boju automobila, pod uslovom da je ona crna “.

Fabrika je osnovana 1901. U SAD, a od 1903. Nosi ime Ford Motor Company, naravno, po svom osnivaču i vlasniku Henriju Fordu!

 

  Prelazimo u Evropu. Svakako ste čuli za Gotliba Dajmlera i Karla Benza.

  Karl Benz je nemački inženjer, izumitelj automobila na tri točka koji je pokretao četvorocilindarski benzinski motor. To se desilo 1866. Gotlib Dajmler je, takođe, nemački inženjer, osnivač firme Daimler Motoren Gesellschaft.

Ostajemo u Nemačkoj.

Interesuje li Vas Audi?

Istorijat Audija je veoma interesantan. Fabrika potiče od male automobilske radionice osnovane 1899. godine u Inglštatu u Bavarskoj i veže se za ime Augusta Horha

 Prvi automobil iz ove kompanije je izašao 1901. godine. Sa svojim partnerom, Francom Firkenčerom, kompaniji daje ime Audi, po latinskoj reči Audio –Slušati. Nemačka reč „Hör“, takođe ima isto značenje.

Prisutno je i uverenje da je AUDI, u stvari, akronim od „Auto Union Deutschland Ingolstadt“!

  1909. godine Horh napušta kompaniju pod prisilom, i u gradiću Cvikau osniva novu firmu – Horh.

  1932. godine dolazi do integracije  Audija, Horha, DKW-a I Wanderera u Auto Uniju. Odatle I potiče čuveni logo AUDI-ja koji se sastoji iz 4 kruga!    

  

   Na redu je, posle AUDI-ja, još jedan bavarski gigant, BMW.

  Fabriku su 1916. Godine osnovali Karl Rapp I Gustav Otto sa idejom da se bavi proizvodnjom avionskih motora. Fabrika je bila poznata pod imenom  Bayerische Fleugzeug Werke, da bi joj 1932. promenili ime u Bauyerische Motoren Werke I prešli na proizvodnju automobila.

 Prelazimo na Volkswagen.

 Sama ideja pri nastanku fabrike iz Volfsburga se temeljila na proizvodnji pouzdanih I ne previse skupih automobila, dostupnih širokim narodnim masama. Odatle i zgodna nemačka kovanica Volks Wagen, odnosno Narodni Auto.

  Fabriku Opel je 1898.godine osnovao Adam Opel sa svojom četvoricom braće. Prvo su se bavili proizvodnjom bicikala I šivaćih mašina, ali su ubrzo postali najveća nemačka fabrika automobila i to laskavo mesto zauzimali sve do početka II svetskog rata.

   Još jedan gigant iz Volfsburga – Porsche. Naravno, fabrika je dobila ime po Dr Ferdinandu Porscheu koji je bio u izvanrednim odnosima sa Adolfom Hitlerom.  Prvi automobil iz fabrike je izašao 1934. godine, zamisao je bila slična Volkswagenovoj, ali…Očigledno je da se otišlo u nekom sasvim drugom pravcu.

  Pregled nemačke automobilske industrije završavamo možda i najvećim gigantom, i onim na šta mnogi pomisle kada se pomene reč automobil. Dakle, stižemo I do Mercedesa. A priča je vezana za Emila Jelineka, austrougarskog karijernog diplomatu i predstavnika Dajmlera za Francusku,SAD I Austro-Ugarsku. 1902. godine, Jelinek osniva novu kompaniju I daje joj ime po svojoj kćerki – Mercedes!

Prelazimo u Italiju.

  Sinonim za italijanske automobile je svakako FIAT. Fabriku je 1899. godine u Torinu osnovao Djovani Anjeli.  Sam naziv FIAT je akronim od Fabrica Italiana Automobilii Torino. I danas je u vlasništvu porodice Anjeli.

 Volite li Alfa Romeo? Interesantno je kako je ova fabrika dobila ime. Osnovana je 1910 godine kao Anonima Lombarda Fabbrica Automobili (ALFA). 1915. godine prelazi u ruke italijanskog industrijalca Nicole Romea, koji je imenu ALFA dodao svoje prezime.

 

   Japanska autoindustrija se zasniva na tri veoma bitna načela: Zero defects, Just in time I Keiretsu. Ovde ćemo se osvrnuti na dva giganta .

 Sakichi Toyoda je 1926. godine osnovao fabriku The Toyoda Automatic Loom Works Ltd. koja se nije bavila proizvodnjom automobila. Devet godina kasnije, fabrika proizvodi svoj prvi automobil, a nešto kasnije, osnivačev sin menja ime fabrike u Toyota.  

  1948. godine je osnovana Honda. Ime je dobila po svom vlasniku i osnivaču Soichiro Hondi. U Hondi su se sve do 1964. godine proizvodili samo motori, a tada sa fabričkih traka izlazi I prvi automobil.

  Istorijski pregled završavamo u Francuskoj. Naravno, o čemu pričati nego o Peugeot-u, Renaultu i Citroenu?

   Peugeot i Citroen su dobili imena po svojim osnivačima Armandu Peugeotu, odnosno, Andre Citroenu.

  Trojica braće Renault su 1899. godine osnovala  La Compagnie Renault Frères. Zbog kolaboracije I saradnje sa nacistima, po završetku drugog svetskog rata fabrika je nacionalizovana, a ime je promenjeno u La Régie nationale des usines Renault. Zanimljivo je da je, zbog tradicije, ipak odlučeno da fabrika u svom imenu zadrži ime Renault, po kome je I danas poznata širom sveta.

R. MartinovićKomentari

comments powered by Disqus