Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Istorija: Ševrolet Korveta

Ševrolet Korveta, poznata i kao "Veta", je sportski auto koji proizvodi Ševrolet. Automobil je do danas proizveden u sedam generacija. Prvi model - kabriolet, prestavljen je 1953. na General Motors-ovoj Motorami.  Majron Skot je zaslužan što je ovaj model dobio ime po malom okretnom ratnom brodu, korveti. U početku se automobil proizvodio u Mičigenu i Misuriju, a danas u fabrici General Motors-a u državi Kentaki. To je bio prvi sportski auto koji se u potpunosti pravio u Americi. Postoji sedam generacija Korvete, od C1 do C7.

1954 C1 Convertible
foto: 
Stahlkocher

 

Prva generacija  C1

Prva generacija Korvete je predstavljena 1953. godine. Originalno je bila dizajnirana kao sajamski model za "Motorama" sajam u Njujorku. Pošto je izazvala dovoljno interesovanje javnosti, to je navelo General Motors da krene u serijsku proizvodnju.

U junu 1953. godine je predstavljen prvi serijski model. Bio je to ručno rađen kabriolet bele boje, proizveden u 300 primeraka.

Model iz 1954. godine je mogao da se naruči u četiri boje: plavoj, crvenoj, crnoj i beloj. Napravljeno je 3640 komada, koji su se sporo prodavali.

1955 godine je ponuđen model sa V8 motorom kao opcijom prilikom kupovine. Pošto je imao veliki lager neprodatih modela iz 1954. godine, General motors je ograničio proizvodnju na 700 komada. Sa V8 motorom, ubrzanje od 0-100 km/h se popravilo na 8.5 sekudni.

Sledeće godine je predstavljen model sa promenjenom karoserijom, koja je imala izmenjeno "lice" i bočna udubljenja. Takođe, promenjena su i zadnja svetla u obliku peraja. Opciono su bili ponuđeni električni podizači prozora, hidraulični pokretni krov, izdržljivije kočnice i vešanje, kao i četvorostepeni manuelni menjač (1957).

Korveta C1 je 1958. godine dobila osveženje karoserije i enterijera, uključujući dugačak prednji deo sa četvrtastim farovima, izduvne cevi koje izlaze iz branika, novi volan i kontrolnu tablu sa instrumentima ispred vozača. Ekskluziva kod ovog modela su bili usisnici za vazduh na haubi.


1960 korveta kabriolet

foto: Magnus Manske

Modeli pravljeni 1959-1960 su doneli manje promene, osim što je smanjena količina hromiranih delova karoserija, ponuđeni su i moćniji motori.

1961. godine, zadnji deo automobila je potpuno redizajniran, dodat je "pačiji rep" sa četiri okrugla svetla. Takođe je pojačan i motor, sa 190kw na 270kw, i to je bio najbrži model ove generacije. Sledeća godina donela je novu generaciju, C2.

A o njoj - sledeći put!  

Autor teksta: Dragoljub ĐorđevićKomentari

comments powered by Disqus