Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Honda - od motocikla do automobila

 Žestoko uništen i razrušen nakon Drugog svetskog rata, činilo se da je Japan veoma daleko od potpunog ozdravljenja. Usresredivši sve resurse na obnovu onog što je bilo razrušeno, zemlja izlazećeg sunca je veoma teško mogla da  obnovi uništeno. Japanska automobilska industrija je, faktički, bila zbrisana sa lica zemlje. Većina fabrika je, tokom rata, promenila namenu i preorjentisala se na proizvodnju vojnih transportnih sredstava i aviona.

Bilo je potrebno brzo zauzeti slobodne tržišne niše koje su se pojavile posle rata, i Honda je, zauzimajući jednu od njih, postala  peti naveći proizvođač automobila na svetu.

Kompaniju je 1948. godine osnovao Soičiro Honda. Vreme za početak rada je bilo prilično dobro, s obzirom na to da je većina fabrika koje su pre rata proizvodile motocikle i automobile, bila uništena.

Usresredivši se na razvoj jeftinog i nezamenljivog transportnog sredstva, Honda se odlučila da to bude motocikl, stvorivši na taj način veoma efektno prevozno sredstvo. Jeftini i univerzalni motocikl je doprineo da Honda postane poznata širom posleratnog Japana. Deset godina kasnije, Honda se već proširila i na američko tržište osnivanjem American Honda Co. Prepoznatljivost u celom svetu je došla zahvaljujući ćerkama kompanijama i raširenoj dilerskoj mreži.

Soičiro, kao osnivač i vlasnik, je osećao da će Honda postati velika kompanija  i trudio se da ustanovi nove standarde kvaliteta u automobilskoj industriji. Uskoro je brend postao sinonim za korisnost i inovacije. Sektor koji se bavi proizvodnjom motocikala je ubrzo zabeležio ogroman rast prodaje i postavio Hondu na pobedničko postolje među proizvođačima. I 1970. godine, Honda je postala najveći proizvođač motocikala na svetu.

Proizvodnja automobila koja je počela tokom 60ih godina u početku je ostala u senci dvotočkaša. I kada je Honda učestvovala u automobilskim takmičenjima, nije mogla da ostavi neki jači utisak na prosečnog američkog vozača. S obzirom da su automobili bili predviđeni za japansko tržište, malolitražni i ne preterano komforni japanski modeli nisu mogli da dopru do američkih kupaca.

U pokušaju osvajanja američkog tržišta, prvi model koji je plasiran u Severnoj Americi bio je Civic, najveći od svih do tada postojećih Hondinih automobila. Naravno, Civic je bio daleko od idealnog u poređenju sa američkim automobilima, ali je ipak postao prvi Hondin model koji je privukao američke kupce. 


foto:wikipedia

Energetska kriza koja je nastupila tokom 70ih godina otvorila je Hondi dvoje vrata. Zahvaljujući poslednjim modelima Civica koji su se zasnivali na raznovrsnosti što se tiče pogona tj motora koji ih pokreće, japanski proizvođač je uspeo da  reguliše emisiju štetnih gasova bez potrebe za ugradjivanjem katalizatorskih konvertera, koji bi, pored smanjenja zagađenja životne sredine, višestruko uvećali cenu automobila. 

Sredinom 70ih godina, Honda je izbacila još jedan model, Accord, koji je ubrzo postao hit zahvaljujući maloj potrošnji goriva i lakoći upravljanja.  


foto:wikipedia  

Izgradivši fabriku u SAD 1982. godine, Honda je dostigla neslućene visine o kojima nije mogao da sanja ni jedan japanski proizvođač. Prva proizvodna linija je izgradjena u Mejsvilu, Ohajo. A sledeće tri fabrike u Linkolnu (Alabama), Timonsvilu ( Južna Karolina) i poslednja – 2006. godine u Talaposi, Džordžija.


foto:wikipedia

 

Posle izgradnje brenda u SAD, Hondi nije bilo lako da bude konkurentna američkim proizvođačima veteranima i evropskim izvoznicima. Iz tog razloga je 1986. godine predstavljena linija luksuznih automobila pod imenom Acura, kao varijacija uspešnih Hondinih modela Legend i Integra. Kao posledica ovog Hondinog poslovnog poteza, Nissan i Toyota su, takođe, predstavili svoje linije luksuznih automobila Infinity i Lexus.


foto:wikipedia

Istraživanja koja su imala za cilj stvaranje poboljšanog motora su završena 1989. godine kada je Honda objavila uvođenje V-Tec tehnologije.

V-Tec sinhronizuje vreme otvaranja i zatvaranja klipova, čime se povećava snaga pri velikom, i smanjuje potrošnja goriva pri malom broju obrtaja. 

U novije vreme, Honda sprovodi istraživanja motora sa povišenom sigurnošću i sistemom sprečavanja i predviđanja havarijskih situacija.  

Što se tiče učešća u motosportu, Honda i dalje zadržava svoje pozicije na pobedničkom postolju, iako joj za vrat duvaju i drugi japanski proizvođači kao što su Yamaha, Kawasaki i Suzuki.

Poslednja poboljšanja koja se tiču proizvodnje automobila u kompaniji Honda su prevashodno orjentisana na sigurnost i potrošnju goriva, jer je to postao jedan od glavnih kriterijuma pri izboru automobila od strane američkih kupaca. Učešće kompanije u razvoju tzv ekoloških automobila se završilo plasmanom modela FCX Clarity. S obzirom da model Clarity pokreće vodonik, nema emisije štetnih gasova u atmosferu


foto:wikipedia

A u momentima kada Honda ne razvija nove tehnologije pokretanja sopstvenih modela, ona prosto nastavlja da bude jedan od najvećih proizvođača vozila na svetu sa preko 14 miliona proizvedenih jedinica godišnje. 

 

Autor teksta: Rajko MartinovićKomentari

comments powered by Disqus