Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Noviteti iz Ženeve: Peugeot 2008

Kada je Peugeot predstavio svoj prvi kompaktni krosover 2008 pre tri godine, kompanija je izjavila da bi bila zadovoljna da bude konkurentna u klasi.

Međutim, ni sam francuski proizvođač vozila nije očekivao da će u 2015. godini prodati preko 154,000 primeraka, pa su se tako ispred našli samo Renault Captur i Opel/Vauxhall Mokka, a iza Nissan Juke, Citroen C4 Cactus, Fiat 500X i mnogi drugi.

Na ovogodišnjem salonu automobila u Ženevi svetlost dana je ugledao osveženi 2008 sa malim dizajnerskim promenama i novim automatskim menjačem.

Najveće promene su dizajnerske pa je tako 2008 dobio nove branike i masku čime je ovaj krosover svakako dobio agresivnije linije.

LED farovi su sada opcioni na jeftinijim modelima i standardni na skupljim modelima. Enterijer je dobio bolju organizaciju čime je prostor povećan sa 1,195 litara na 1,400 litara, a dodatne 22 litre se mogu pronaći ispod poda gepeka.

Tu je i novi GT Line nivo opreme, koji će činiti vrh ponude, a ona će ponuditi i 17-inčne felne, crne branike i novi oznake.

Enterijer se nije promenio u velikoj meri, a dodao je novi monitor od sedam inča i veći izbor sigurnosnih mera.

Izbor motora kreće od dobro poznatog koji se sreće na manjem modelu 208, pa tako kupac može da bira u veoma bogatoj ponudi. Ona startuje sa 1.2L I3 benzincem od 82 ks u osnovnoj verziji i 110 ks u turbo verziji, a u ponudi je i 1.6L turbo benzinac sa 156 ks, dok je za ljubitelje dizela tu  par poznatih 1.6L HDi motora, sa 74 ks, 99 ks i 118 ks.

Uparen sa moćnijim od dva dizela, 2008 pruža kombinovanu potrošnju od samo četiri litre na 100 kilometara uz CO2 emisiju od 99 g/km.

Nijedan od navedenih motora nije novi i oni su se i ranije mogli dobiti u 2008, ali je izbor menjača novi.

Svi modeli pružaju standardan pet brzina manualni menjač, uz mogućnost izbora manualnog i automatskog menjača sa po šest brzina.

I pored svih unapređenja početna cena od 17,000 evra (oko 18,700 dolara) se ne bi trebalo menjati u značajnijoj meri.

Sa velikih uspehom u Evropi, kao i u Kini i Južnoj Americi, 2008 bi trebao da nastavi sa visokom prodajom i da čak nadmaši Captur i Mokku.

Serijska proizvodnja startuje na leto kada će prvi primerci početi da pristižu u salone.

Autor: Talladega
Slike: Peugeot
brzabrzina.com

 Komentari

comments powered by Disqus