Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Istorija: BMW M1

Da li ste ikada poželeli da sednete za volan BMW-a M1?

Foto:
Softeis

Iako je poslednji sa proizvodnih traka izašao baš one godine kada je autor ovih redova rođen, verujte da mu ne bi predstavljalo nikakav problem da i danas, nakon 35 godina, uživa u sjajnim performansama ovog sportskog automobila.   

Da se razumemo, ovaj sjajni sportski BMW nipošto ne treba mešati sa modelom BMW 1Series M coupe jer se radi o dva potpuno različita automobila.

A ako još dodamo da je M1 dizajnirao Đorđeto Đuđaro, onda će vam, nadam se, biti apsolutno jasno o kakvoj se kombinaciji italijanskog stila i nemačke sirove snage i pouzdanosti radi.

Foto:
Biser Todorov
 

A kako je sve počelo?

Kasnih sedamdesetih godina XX veka BMW i Lamborghini su napravili dogovor o zajedničkoj proizvodnji trkačkih automobila u dovoljno velikoj seriji kako bi model mogao da doživi homologizaciju.

Međutim, teško je bilo očekivati da dva velika imena mogu imati slične poglede  na razvoj automobila. Bio je to sukob dva različita sveta i dve totalno različite koncepcije, pa se od saradnje ubrzo odustalo, a BMW je razvoj sportskog automobila nastavio samostalno.

Rezultat napornog rada bavarskog giganta je ubrzo predstavljen – 1978. godine se pojavio model M1.

 

Šta reći o ovom automobilu?

Pravljen ručno u okviru posebne Motorsport divizije BMW-a, homologizovan je kao sportski automobil namenjen trkama.

Foto:
Lothar Spurzem

Kao što je već pomenuto, glavni krivac za sjajne linije ovog BMW-a bio je Đuđaro, a inspiraciju je vukao iz koncept modela predstavljenih na BMW Turbo show car održanom 1972. godine.

Po prvobitnom dogovoru, Lamborghini je trebalo da razradi detalje šasije, prototipove i organizuje proizvodnju, ali…

Desilo se nešto što je bilo sasvim očekivano.

Zbog finansijskih problema u kojima je bila italijanska kompanija, kontrolu nad celim projektom, nakon izrađenih sedam prototipova, u aprilu 1978. godine preuzima BMW.

Pošto je, i pored već pomenutih sedam prototipova, automobil smatran nezavršenim, grupa bivših Lamborghinijevih inženjera, koja je osnovala svoj biro pod imenom Italengineering, ponudila je BMW-u da dovrši projekat.

Bavarci su ovaj predlog velikodušno prihvatili, pa je tako projekat M1 završen na manje od 25 km od Modene i Lamborghinijevog projektnog biroa u kojem je započet.

Foto: youtube/printscreen

 

Od 1978. do 1981. godine proizvedena su svega 453 vozila, što BMW M1 čini najraritetnijim modelom i automobilom koji je, kroz celu istoriju bavarskog giganta, napravljen  u najmanjem broju jedinica!

Interesantan je podatak da je, od 453 proizvedena modela M1, njih 20 napravljeno za čuveni BMW M1 Procar Championship.

Što se tehničkih karakteristika tiče, ovaj sportski dvosed pokretao je M88/1 šestocilindrični benzinski motor od 3.453l sa Kugelfischer mehaničkim ubrizgavanjem. Transmisija je bila manuelna, petobrzinska.

Dakle, sve je bilo podređeno sportskoj vožnji.

M1 je imao međuosovinsko rastojanje od 2.600 mm, dužinu od 4.361 mm, širinu 1.824 mm i visinu 1.140 mm. Masa automobila je bila 1.300 kg.

I ovde ćemo se, sa tehnikalijama, zaustaviti. Mislimo da je sasvim dovoljno.

U aprilu 2008. godine, u znak sećanja na 30 godina od početka proizvodnje modela M1, BMW je predstavio M1 Homage concept.

Foto:
Gaurang Patkar
 

Koncept vozilo je prikazano na BMW Turbo show car, a glavna karakteristika je da pozajmljuje mnoge stilske momente od svog slavnog prethodnika. Bavarska kompanija je još tada najavila da ovaj koncept nikada neće ući u serijsku proizvodnju, ali su zato mnogi detalji viđeni kod njega iskorišćeni kod hibridnog modela BMW I8.

Iako je, kako već rekosmo, najraritetniji BMW-ov model, duh M1 je itekako živ i utkan i u modele kao što su  M635Csi i prva generacija M5.

M1 je postizao uspehe i na trkačkim stazama, a 2004. godine, u izboru magazina Sports Car International, osvojio je deseto mesto među najboljim sportskim automobilima koji su se pojavili tokom sedamdesetih godina XX veka.

Ako vas, nekim slučajem, zanima koliko novca bi trebalo izdvojiti za ovaj automobil, očekivana cena BMW-a M1 ponuđenog na aukciji održanoj od 1. do 3. aprila ove godine u američkom Fort Lauderdale-u je bila 500-600.000 američkih dolara.

Prava sitnica, zar ne?

Autor teksta: Rajko MartinovićKomentari

comments powered by Disqus