Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Predstavljamo: Bentley Flying Spur S

Kada je Volkswagen postao vlasnik Bentleya 1998. godine, Nemci su predstavili veoma ambiciozan plan.

Prodaja od par stotina primeraka na godišnjem nivou je trebala biti povećana na 5,000, a rani plan je počeo da donosi rezultate.

Naime, 2007. godine Bentley je prodao rekordnih 3,759 vozila, ali je onda usledila svetska kriza i prodaja je pala.

Volkswagen ponovo ima identičan plan, a da bi on bio ostvaren je potreban veći broj vozila.

Na ovogodišnjim sajmovima automobila u Ženevi i Beogradu svetlost dana je ugledao Flying Spur S, koji treba da predstavlja sredinu ponude.

Od kada je Flying Spur odvojen od Continental ponude pre tri godine, ova dva automobila su nastavila da dele mehaniku.

Continental se može dobiti u S verziji kao kupe i kabriolet i on zauzima ponudu između osnovnog V8 modela i moćnog V12 modela. Samim tim dodavanje S verzije u ponudu Flying Spura svakako ne predstavlja iznenađenje.

Detalj koji privlači najviše pažnje je svakako motor, a reč je o 4.0L turbo V8 motoru sa 521 ks i 681 Nm obrtnog momenta (radi poređenja, osnovni model razvija 500 ks i 660 Nm obrtnog momenta iz identičnog motora).

Snaga se prenosi na sva četiri točka preko osam brzina automatskog menjača koji je u stanju da prebaci 40% obrtnog momenta na prednje točkove, odnosno 60% obrtnog momenta na zadnje točkove. Moćniji motor je smanjio ubrzanje do 100 km/h za 0.3 sekunde na 4.6 sekundi dok je maksimalna brzina povećana za 11 km/h na 304 km/h.

Navedeni brojevi su i dalje manji nego kod svemogućeg W12 modela (4.3 sekunde do 100 km/h i maksimalna brzina od 320 km/h), ali Bentley kaže da će se turbo V8 model više dopasti nekim kupcima zbog svoje niže težine.

Pored moćnijeg motora S donosi i unapređenu suspenziju za veću udobnost, a dizajnerske promene se odnose na crnu masku, crne 20-inčne felne i nešto izmenjene branike.

Promene u enterijeru su nešto manje i odnose se na nekoliko novih vrsta drveta.

Iako nije želeo da objavi cenu u vreme pisanja ove priče, Bentley kaže da S model neće imati značajno veću cenu u poređenju sa osnovnim modelom, što nam govori da bi ga uskoro mogao i zameniti.

Nema sumnje da će Bentley jednog dana ostvariti svog zacrtani prodajni cilj, a Flying Spur S bi mogao da igra veliku ulogu u tome.

Autor: Talladega

Slike: Bentley
brzabrzina.com

 Komentari

comments powered by Disqus