Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Aktuelno: Infiniti Q60

Infinitijev početak u auto industriji nije bio baš sjajan.

Nissanov luksuzni brend je debitovao na američkom tržištu tokom 80tih godina sa modelom Q45, ali kopiranje strategije Duesenberga sa marketingom, gde se ne pokazuje automobil već ljudi koji uživaju u životu, nije bio uspešan kod kupaca.

Tek dolaskom modela G35 2003. godine situacija se polako promenila, a 13 godina kasnije legendarni G je zamenjen novim Q60 Coupe.

Predstavljen na ovogodišnjem salonu automobila u Detroitu, ovaj model je serijska verzija istoimenog koncepta koji je debitovao sredinom prošle godine, i već sada možemo da zaključimo da je najlepši automobil u 27-godišnjoj istoriji Infinitija. Nema sumnje da će Q60 privlačiti pažnju samom svojom pojavom, ali zanimljivo je da je sam dizajn veoma funkcionalan.

Q60 je veoma aerodinamičan (0.28), hauba i retrovizori su specifično dizajnirani da smanje otpor vazduha dok kod V6 modela može da zatvori i gril da se dobije veća aerodinamičnost.

Kada je reč o motorima, najviše pažnje privlači novi 3.0L turbo V6 motor sa impresivnih 400 ks i 475 Nm obrtnog momenta, od čega je većina dostupna već na 1,600 RPM.

Za one kojima je to previše, Infiniti će ponuditi i slabiju verziju sa 300 ks i 400 Nm obrtnog momenta i kombinovanom potrošnjom od samo devet litara na 100 kilometara.

U ponudi se nalazi i Mercedesov 2.0L turbo I4 motor sa 208 ks i 350 Nm obrtnog momenta. Jedini menjač kao opcija je novi sedam brzina automatik, a snaga se prenosi na standardne zadnje ili opciona sva četiri točka. Modeli sa pogonom na sva četiri točka mogu da prebace oko 50% snage na prednje točkove kada uslovi zahtevaju.

Infiniti kaže da je posvetio veliku pažnju i na suspenziju sa ciljem da parira najboljim automobilima u klasi, pa nema sumnje da će Q60 biti dinamičan i udoban.

Velike pohvale dobija i enterijer, za koga se čini da je nadmašio sestru kompaniju Mercedes. Ne samo što je izbor standardne i opcione za pozavideti, već su i materijali visokog kvaliteta, a dizajn dopadljiv.

Infiniti vidi BMW 4-Series, Mercedes C-Class Coupe, Audi A5, Cadillac ATS Coupe i Lexus RC kao glavni konkurenciju.

Iako Q60 još uvek nema ime za sebe, on pruža impresivnu mehaniku, a što je možda još bitnije i dizajn koji je svakako najlepši u klasi.

Posle dužeg vremena nemačka konkurencija bi trebala da bude više nego zabrinuta jer se Japanci vraćaju u velikom stilu.

Autor: Talladega

Slike: Infiniti
brzabrzina.com

 Komentari

comments powered by Disqus