Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Novitet iz Chevroleta - Cruze Hatch

Na ovogodišnjem salonu automobila u Detroitu, Chevrolet je predstavio hetčbek verziju modela Cruze.

On stiže na tržište godinu dana nakon sedana, čime je američki proizvođač vozila kompletirao ponudu i po prvi put u istoriji ponudio hečbek Cruzea na domaćem tržištu.

Novi Cruze je zasnovan na jednako novoj D2 platformi, na kojoj se takođe proizvode i Chevrolet Volt i Equinox, Opel Astra i Antara, GMC Terrain i Buick Verano i Envision.

Zahvaljujući njoj, novi Cruze je za oko pet centimetara duži u poređenju sa prethodnikom, a Chevrolet se odlučio na ovaj potez da bi povećao prostor na zadnjim sedištima.

Sa dizajnerske strane, Cruze pruža aerodinamični dizajn i već na prvi pogled se mogu primetiti sličnosti sa nedavno predstavljenim 2016 Malibu. Iako dizajn možda i podseća na Volt, pa i na neke konkurente (pre svega Kia Forte), Cruze svakako kombinuje prelepe aerodinamične linije sa praktičnošću i iskorišćenim prostorom.

Iako veći u poređenju sa prethodnikom, novi Cruze je takođe i lakši, i to za preko 100 kg zahvaljujući korišćenju lakših materijala.

Novi 1.5L turbo motor je za 20 kg lakši od prethodnog motora identičnih dimenzija, a on je takođe značajno lakši nego ugašeni atmosferski 1.8L motor koji se pre mogao naći pod haubom Cruzea.

I za kraj, novi šestobrzinski manualni menjač je za 11 kg lakši nego što je bio u prošlosti.

Enterijer je urađen u solidnom stilu sa bogatim izborom standardne i opcione opreme i boriće se sa Volkswagen Golfom i Dodge Dartom za najkvalitetniji u klasi.

Za razliku od sedana koji se može dobiti i sa jeftinijim paketima opreme, hetč je rezervisan samo za dva skuplja - LT i Premier.

Kao što smo pomenuli, prostor je povećan u velikoj meri, a Cruze je jedini automobil u klasi sa 4G konekcijom i Wi-Fi sistemom kao standardom.

Kada je reč o mehanici, standardan motor je pomenuti 1.5L turbo, koji razvija 153 ks i 240 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za osam sekundi.

On će u samom startu biti jedina opcija dok bi novi 1.6L dizel trebao da stigne tokom 2017. godine.

Standardan menjač je šest brzina manualni, uz automatik sa istim brojem brzina kao opcijom, a iz Chevroleta kažu da će potrošnja na autoputu iznositi 5.5 litara na 100 kilometara.

Pored hetčbeka, u budućnosti se mogu očekivati i sportske verzije u klasi sa Volkswagen Golfom GTI i Ford Focusom ST, ali o njima za sada nema više informacija.

Novi Chevrolet Cruze u hetč izdanju se očekuje u prodaji do kraja godine sa početnom cenom od oko 20,000 dolara (oko 18,400 evra).

Autor: Talladega

Slike: Chevrolet

brzabrzina.comKomentari

comments powered by Disqus