Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Plaćamo najskuplje gorivo u regionu

U Srbiji je cena nafte i naftnih derivata ubedljivo najviša u regionu.

Ako uporedimo cene u Srbiji i najbližem okruženju, doći ćemo do frapantnog zaključka da građane Srbije vožnja košta skoro i do 50% više nego građane susednih zemalja.

Matematika je vrlo prosta i jasna. Pogledajte sledeći fiskalni račun izdat u susednoj Makedoniji.

Foto: Vladimir Nikolić

 

Dakle, 70 litara eurodizela u Skoplju kosta 2700 denara. Po današnjem kursu, 1 makedonski denar vredi 2 srpska dinara, što znaci da 70 litara eurodizela kosta 5.400 dinara, tj da litar eurodizela u Makedoniji košta 77.14 dinara.
Istovremeno, litar eurodizela na benzinskim pumpama u Srbiji plaćamo
, u proseku, 126,20 dinara.
Verovatno su Makedonci pronašli naftna polja u Pelagoniji, pa plaćaju gorivo skoro duplo manje od svojih severnih komšija.

U susednoj BiH situacija je slična. Ako gorivo sipate sa druge strane Drine, uštedećete na svim derivatima. Evrodizel košta 83,40 dinara, što znači da je za 43 dinara jeftiniji nego u Srbiji.

Oko 40 dinara možete uštedeti se i na litru benzina, jer u BiH super od 95 oktana košta 89,40 dinara.

Cena autogasa je 39 dinara, što predstavlja uštedu i do 29 dinara po litru.

Foto:
SchuminWeb
 

Zbog ovolikih razlika u cenama nužno se dešava da se sredstva, umesto u budžet Srbije, slivaju u budžete susednih država zbog visokih akciza kojima su naftni derivati opterećeni u našoj zemlji.

Drugi nuz produkt ovolike razlike u cenama je šverc goriva, jer građani Srbije odlaze u susedne zemlje radi kupovine goriva i njegove preprodaje na srpskom tržistu.

Državna zahvatanja u vidu akcize od 78,23 dinara po litru najveći su razlog što je dizel na našim pumpama skoro duplo skuplji nego u BiH i Makedoniji i najskuplji u regionu, iako su cene sirove nafte, benzina i dizela na berzama u konstantnom padu još od prošle godine.

R. M. & Lako do kola team

 

 

 Komentari

comments powered by Disqus