Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Novi SEAT-ov SUV će se zvati Ateca???

Seat će na predstojećem Autoshow u Ženevi predstaviti svoj prvi SUV.

Automobil koji će Seat predstaviti za manje od mesec dana će biti veoma sličan već viđenom, nešto većem, konceptu 20V20, s tim što će prednja maska biti preuzeta od dobro poznatog Leona.

Ovo će biti prvi SUV iz španske filijale Volkswagena koji će se pojaviti na evropskom tržištu.

Foto: El Monty

 

Seatov SUV će nastojati da se izdvoji u visokokonkurentnom segmentu tako što će akcenat više biti na sportskom dizajnu nego na off-road izgledu već viđenom na drugim modelima u klasi.

Očekuje se da ovaj model koji stiže iz Španije bude konkurentan modelima kao što su Nissan Qashqai i Mazda CX-5, a svoj debi će imati u martu u Ženevi.  

Naravno, nikakvi zvanični detalji o ovoj premijeri iz SEAT-a još uvek ne stižu.

Dobro obavešteni izvori kažu da bi model mogao da ima ime Ateca, u skladu sa već dobro poznatom tradicijom kompanije da svoje modele imenuje prema gradovima u Španiji. Ateca je, inače, grad na severu zemlje.

Ateca će dizajnerska rešenja vući iz već poznatog SUV koncepta 20V20  predstavljenog prošle godine u Ženevi, ali i već dobro poznatog SEAT Leona.

Kao i Leon, ovaj model će se zasnivati na poznatoj MQB platformi koju koristi i novi VW Tiguan.

SEAT je najavio da je plan brenda, za početak, napad na najbrže rastući  SUV/crossover segment u Evropi, a zatim i prelazak na subcompact SUV podsegment.  Na ovaj način, Ateca bi trebalo da postane treći stub, uz već dobro poznate Leon i Ibizu i najbrže rastući segment u okviru kompanije u poslednjih nekoliko godina.

Ateca bi trebalo da se pojavi u prodaji sredinom godine, verovatno sa početnom cenom od 20.000 evra, što je pretpostavka na osnovu cene glavnog konkurenta Nissan Qashqai-a čija je cena 19.990 evra za osnovni model.

Nakon godina u kojima su ostvarivani značajni gubici, SEAT planira da novim modelom poveća obim prodaje kako bi ponovo postao profitabilna divizija.

Tokom 2015. godine prodaja brenda na globalnom tržištu je porasla za 2.4% na 400.037 jedinica.

SEAT je, inače, jedna od najslabijih među deset divizija VW grupacije sa ostvarenim gubitkom od 40 miliona evra tokom trećeg kvartala prošle godine, iako je u prvom polugodištu bio u plusu.  

Po izbijanju emisione krize, došlo je do zabrinutosti da bi SEAT mogao da bude na meti matične VW grupacije u cilju pokrivanja troškova skandala.

Postoji mogućnost i da se ovaj SEAT-ov SUV proizvodi i u Škodinoj fabrici u mestu Kvasyna u Češkoj.

Inače, Škoda će u Ženevi predstaviti i svoj SUV koncept koji će imati sedam sedišta i radni naziv Kodiak.

izvor europe.autonews.com/Nick GibbsKomentari

comments powered by Disqus