Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Novi inteligentni sistem stiže iz Forda

Ford se nada da će smanjiti broj saobraćajnih nesreća i kazni za prebrzu vožnju uvođenjem sistema koji prepoznaje znak za ograničenje brzine na putu i automatski usporava vozilo do brzine koja je dozvoljena.

Američki proizvođač napravio je takozvani automatski limitator brzine, a inteligentni sistem je dostupan od avgusta prošle godine na modelu S-MAX za evropsko tržište.


 

Sistem bi kasnije mogao da bude primenjen i na druge Fordove automobile, širom sveta, kažu u toj kompaniji.

Reč je o uređaju koji menja način na koji vozimo i koji funkcioniše u realnom vremenu, kao i klasični limitator brzine, ali deluje na sistem za ubrizgavanje goriva u motor a ne na kočnice.

Na vrhu vetrobrana automobila nalazi se kamera koja skenira saobraćajne znake na putu i kada vozilo ulazi u zonu u kojoj je brzina ograničena, recimo, na 40 km na sat, sistem automatski smanjuje brzinu do one koja je dozvoljena.

Umesto da kontroliše brzinu automatskim kočenjem, vozilo će ograničavati brzinu svog kretanja podešavanjem količine goriva koju ubrizgava u motor.

Sistem se aktivira preko dugmeta na volanu, a može se po potrebi brzo deaktivirati snažnim pritiskom na papučicu za gas, čime se sprečava da vozač ostane bez potrebne snage motora ako je, na primer, započeo preticanje drugog automobila.

Inteligentni limiter brzine kombinuje u sebi dve postojeće bezbednosne tehnologije koje su već dostupne na tržištu - klasičan sistem za ograničavanje brzine vozila i sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova koji upozorava vozača da je prekoračio dozvoljenu brzinu.

Iako mnogi vozači zaziru od toga da prepuste automobilu da sam kontroliše brzinu kretanja, u Fordu veruju da je ovaj sistem koristan i da će doprineti povećanju bezbednosti na putevima.

"Vozači često nisu ni svesni povećanja brzine, već shvate da su prekoračili limit tek kada ih snimi kamera i kad im stigne kazna na kućnu adresu", objašnjavaju u Fordu.

"Inteligentni limiter brzine će doprineti da se smanji stres kod vozača i strah od prekoračenja dozvoljene brzine", kažu u toj kompaniji.

Stručnjaci smatraju da je novi sistem samo privremeno rešenje i korak bliže uvođenju automobila sa auto-pilotom.

Predviđa se da će u budućnosti klasični saobraćajni znakovi za ograničenje brzine nestati sa puteva.

Umesto njih, informacije o tome kolika je dozvoljena brzina kretanja na pojedinim deonicama biće dostupne automobilskom kompjuteru, koji će na osnovu tih podataka automatski kontrolisati brzinu vozila.

Da li biste prepustili automobilu da umesto vas pazi da ne prekoračite dozvoljenu brzinu ili smatrate da je dovoljno samo da vas upozori da se krećete brže nego što je dozvoljeno?

Autor teksta: Talladega
Video: Ford Europe/youtube
Foto: Thesupermat/wikipedia
brzabrzina.comKomentari

comments powered by Disqus