Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Noviteti: Volvo S90

Volvo je imao čast da otvori ovogodišnji salon automobila u Detroitu, predstavljajući potpuno novi sedan S90, od koga očekuje velike uspehe.

Ne samo što se švedski proizvođač vozila nada da može započeti novo poglavlje u svojoj istoriji, već računa i na to da bi mogao da zaustavi dominaciju nemačkih predstavnika u klasi. S90 vidi Mercedes E-Class, BMW 5-Series, Audi A6, Jaguar XF, Lexus GS i Cadillac CTS kao glavnu konkurenciju, a za bazu je uzet nedavno predstavljeni XC90 SUV.

Volvo kaže da očekuje da će njegov predstavnik biti najčistiji u klasi zahvaljujući inovantnoj hibridoj tehnologiji. Oba vozila se nalaze na novoj Scalable Platform Architecture (SPA) platformi, koja je dovoljno fleksibilna da na njenoj bazi budu urađeni nekoliko novih proizvoda, kao što je manji 40-Series (za koga Volvo kaže da će biti zabavan za vožnju) i nešto veći i dinamični 60-Series (koji će se takmičiti protiv BMW 3-Series i sličnih rivala). U svakom slučaju, u Detroitu je bio izložen samo sedan dok će na njegovoj bazi kasnije da debituje i karatan sa V90 oznakom, a i on bi trebalo da bude jednako elegantan i da pruža slične linije.

Volvo još uvek razmatra da li da ponudi i sportski model pod Polestar oznakom, a čak i ako do toga dođe, to se neće desiti u narednih nekoliko godina.

Sa dizajnerske strane, S90 pruža dosta elegantnije i aerodinamičnije linije u poređenju sa standardnim proizvodima na koje smo navikli od strane Volva. Mnoge linije su preuzete sa koncepta predstavljenih prethodnih godina, a kao rezultat Šveđani konačno imaju proizvod koji može da parira Nemcima.

Kada je reč o mehanici, S90 pruža novu liniju Drive-E motora zapremine 2.0L, a dok benzinci razvijaju 250 ks i 320 ks, dizeli će razvijati 190 ks i 225 ks. Tu je i novi hibrid sa T8 Twin Engine oznakom, a on kombinuje benzinski 2.0L motor sa električnim motorom. Snaga ovog motora je 400 ks i 640 Nm obrtnog momenta, a on je u stanju da pređe 40 kilometara između punjenja. Volvo je najavio i moderni motor od tri cilindra zapremine 1.5L, ali o njemu nema više detalja u vreme pisanja ove priče.

Za kraj ćemo pomenuti i enterijer, koji je urađen u tradicionalnom Volvo stilu, ali sa kvalitetnijim materijalima i većim izborom standardne i opcione opreme.

Volvo napominje da njegov cilj nije da pobedi Nemce, već da kupcima pruži veći izbor i neke detalje koje konkurencija ne nudi, a posebna popularnost se očekuje u Kini - domaćem tržištu vlasnika kompanije Geelya.

Prodaja bi trebalo da startuje na proleće, a cena u Evropi bi trebalo da iznosi oko 40,000 evra.

Autor: Talladega

Slike: Volvo

brzabrzina.com

 Komentari

comments powered by Disqus