Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Pripremite automobil za hladne dane

Da krenemo od guma. U zimskim uslovima se često više vozi po mokrom nego snegom pokrivenom putu. Tada su dovoljne dobre "all season" gume, ali ako često vozite po snegu, onda se, zbog svoje i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju, ipak "isprsite" za zimske gume.

Foto:
ekocar.pl
 

Prekontrolišite kvalitet antifriza. To možete pomoću jeftinog uredjaja uraditi i sami, a ako niste dovoljno vični, možete ovo obaviti u svakom servisu.

Napunite posudu za pranje stakla tečnošću koja ne smrzava i za svaki slučaj stavite jednu kanticu i u prtljažnik. Zaista je odvratno voziti po prljavom putu bez sredstva za čišćenje i pranje. Naravno, ako je potrebno, zamenite i metlice brisača.

Nije loše imati u prtljažniku ni neku malu lopatu. Ja koristim plasticnu dečiju lopatu za čišćenje snega. Na svu sreću, nije mi nikada bila potrebna. Uz to, malo peska svakako može pomoći, pa vam jedna kantica nikako neće smetati u prtljažniku. Nemojte u tu svrhu koristiti so, jer ako se nakvasi i rastopi po prtljažniku, može biti baš veselo.

Foto:
radomnews.pl
 

Promenite ulje i filtere pre zime. Sintetičko ulje se se mnogo manje zgusne na hladnoći, što pomaze automobilu da lakše upali.

Pošto se očekuje dosta vlage, ukoliko auto teško pali, mada je akumulator dobar, zamenite svećice i njihove kablove.

Ukoliko sa malo jačim mrazom akumulator "kilavi", zamenite ga pre nego što vas dovede u neprijatnu situaciju.

Pronađite staru ili kupite novu "strugalicu" za led.

Lampa u autu takođe ne bi trebalo da vam smeta.

Zimi treba uvek imati u kolima sveću jer plamen sveće nikada neće dozvoliti da mnogo padne temperatura u kabini. Ako sveću već koristite, obavezno malo otvorite prozor da ista ne bi potrošila kiseonik iz kabine.

Foto:
zpravy.aktualne.cz
 

Za nedaj bože, najbolje je da održavate nivo goriva iznad polovine rezervoara.

Držite rastojanje. Ukoliko primetite da se ispred vas desila nezgoda pa morate da se zaustavite, dobro razmislite gde ćete to učiniti.

 

Autor teksta: Cale
brzabrzina.com

 Komentari

comments powered by Disqus