Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Najave: Lada Xray

Lada je spremna da u potpunosti moderizuje svoju ponudu, a posle nove Vesta sedana, sada na tržište stiže i mali krosover pod Xray oznakom.

Publika je ranije imala prilike da se upozna sa ovim krosoverom u koncept formi, a pred nama je sada i serijski model.

Slično kao i Vesta, i Xray će se proizvoditi na Renault-Nissan B0 platformi zajedno sa Dacijom Sandero. Njegove dimenzije iznose 4,164 mm dužina, 1,764 mm širina i 1,570 mm visina, uz međuosovinsko rastojanje od 2,592 mm. Lada takođe kaže da prostor gepeka iznosi 376 litara sa podignutim sedištima, odnosno 1,382 litre sa spuštenim sedištima.

Za dizajn se postarao Britanac Steve Mattin, koji je nekada radio za Mercedes (gde je, između ostalog, dizajnirao ML-Class i GL-Class), a on u velikoj meri podseća na istoimeni koncept. Sam dizajn je jednostavan i sa čistim linijama i mogao bi da predstavlja prekretnicu za Ladu. Dok će osnovni model i dalje predstavljati tipičan ruski jeftiniji automobil, Xray će moći da se opremi i jednako bogato da parira zapadnim rivalima.

Izbor felna je od 15 i 16 inča, a čak i najosnovniji modeli pruža standardan audio sistem sa četiri zvučnika, klimu i ABS, dok za ekstra novac kupac može da dobije grejače u retrovizorima i sedištima, senzore za parking i moćniji audio sistem, što je veliki napredak kada se zna na šta smo navikli od ruske auto industrije.

Velike pohvale idu i na račun enterijera koji je kvalitetno urađen za svoju klasu. On je jednostavan, pregledan i lagan za korišćenje, a zadnja sedišta pružaju dovoljno prostora i za visoke ljude.

Kada je reč o mehanici, Xray će moći da se dobije sa dva Ladina benzinska 1.6L motora od 87 ks i 106 ks, kao i Nissanovim motorom identične zapremine od 114 ks. Ruski gigant još uvek nije potvrdio da li će ponuda kasnije biti proširena i dizelom. Pogon će biti na prednjim točkovima, a snaga će se prenositi preko pet brzina manualnog menjača iz automatik sa istim brojem brzina.

Lada kaže da najmoćniji model iz grupe pruža ubrzanje do 100 km/h za 10.2 sekunde dok je najekonomičniji onaj najmanji sa potrošnjom od osam litara na 100 kilometara.

Proizvodnja i prodaja startuju početkom sledeće godine na domaćem tržištu dok će izvoz da krene na leto.

Nema sumnje da je Lada uradila odličan posao, posebno kada se Xray uporedi sa prethodnim modelima kompanije, pa bi tako Dacia svakako trebala biti zabrinuta.

Autor: Talladega

Slike: Lada

brzabrzina.comKomentari

comments powered by Disqus