Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Četvorotočkaši iz SFRJ

Da li ste znali da je bivša Jugoslavija zauzimala značajno mesto u proizvodnji automobila u ovom delu Evrope?

Foto: wikipedia

I dok se danas, u drugoj deceniji XXI veka, knjiga svela na dva slova – FIAT u Kragujevcu i Renault u Novom Mestu, nekada nije bilo tako.

Automobili su se proizvodili u Kragujevcu, a sklapali u Kikindi, Sarajevu, Novom Mestu i Kopru.

Od čuvenog Fiće, preko NSU Princa, Austin Minija, Volkswagen Bube, Renaulta 4, Citroena Dijana, Opela IDA, pa sve do Volkswagen Golfa, SFRJ se mogla pohvaliti značajnom produkcijom i prodajom automobila i razvojem jedne od tehnološki najrazvijenijih industrija, orjentisane na veliko tržište od preko 20 miliona ljudi.

Kao nestvrstana država i svojevrsna tampon zona između Istoka i Zapada, SFRJ je imala tu sreću da su se na njenim putevima mogli videti automobili proizvedeni u oba suprostavljena bloka, pa nije bilo nikakvo čudo da se na ulici mimoiđu Lada i Mini, Škoda i Opel ili Trabant i Renault 4.

Šta se sve pravilo u SFRJ i za čijim su  sve volanom sedeli Jugosloveni?  

 

Da pođemo od Zavoda Crvena Zastava u Kragujevcu.


Foto:Janezdrilc


Malo je poznato da je Zastava prvi ugovor sa FIAT-om potpisala još 1954. godine i po njemu počela da sklapa model FIAT 1400 BJ. Međutim, usled slabe kupovne moći i loših puteva, došlo se do zaključka da je bolje preći na proizvodnju manjeg i jeftinijeg automobila. Tako je izbor pao na model   Zastava 750, poznat kao “Fića“. A posle nje dolaze čuveni „ Tristać“, pa Zastava 101 – popularni „Stojadin“, a zatim Yugo i Yugo Florida.

Fabrika u Kragujevcu je proizvela ukupno 923.487 “Fića” i 202.160 “Tristaća” u različitim varijantama.

20. novembra 2008. godine iz Zastave su izašli poslednji Yugo, “Stojadin” i Florida.  Do tog 20. novembra u Kragujevcu je proizvedeno ukupno 794.428 popularnih jugića, 1.273.532 Stojadina i oko 30.000 Florida.

Rekordan izvoz kragujevačka fabrika je zabeležila sredinom osamdesetih godina, kada je u SAD svoje kupce potražilo 147.000 automobila Yugo, a rekordnu proizvodnju 1989. godine, u kojoj je sa fabričkih traka izašlo čak 220.000 vozila.

 

Pod Alpima su se pravili odlični automobili.

U najvećoj slovenačkoj luci, Kopru, u saradnji Tomosa i Citroena 1964. godine nastaje zajednička firma Cimos. Pored Spačeka i čuvenog Citroena DS “Ajkula”, u Kopru su se sklapali i Ami, Dijana, AX, CX, BW, Viza i GS.

Foto: Pavle Brkić

U fabrici IMV u Novom Mestu od 1967. su se sklapali automobili marke Ostin. Pomenućemo samo Ostin 1300, 1500, 1750, ali i planetarno poznati Mini 1000. Već 1972. godine IMV ulazi u strateško partnerstvo sa Renaultom i počinje sa proizvodnjom popularnog Renaulta 4. Pored ovog modela, u Novom Mestu su se, za tržište SFRJ, pravili i Renault 12, Renault 16, Renault 18 i čuveni Renault 5.

Foto: Charlie


U Sloveniji je ukupno proizvedeno 576.960 Renaulta 4, a cena ovog modela u SFRJ je bila oko 8.000 nemačkih maraka.

 

Proizvodnja automobila u Bosni i Hercegovini počinje 1965. godine.

U Sarajevskom naselju Vogošća osnovan je PRETIS – (skraćenica od Preduzeće Tito Sarajevo) koji je prevashodno bio deo namenske industrije.

Te 1965. godine u PRETIS-u počinje sklapanje automobila NSU Prinz koji je širom otvorio vrata Volkswagenu koji će se u BiH praviti automobile sve do raspada Jugoslavije i početka rata. Ukupno je sklopljeno 15.000 automobila Prinz, ali se NSU nije dugo zadržao u Sarajevu, pošto se ubrzo utopio u Volkswagen. 

Foto: Pujanak

Međutim 1969. godine dolazi do potpisivanja ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji između UNIS-a i Volkswagena po kome su ubrzo izgrađene hale površine 40.000 kvadratnih metara u kojima će se proizvoditi VW Buba, možda i najpopularniji Volkswagenov model svih vremena.

Tako je nastao TAS – Tvornica Automobila Sarajevo, sa udelom Unisa i Volkswagena u vlasništvu u odnosu 51:49.

Foto: Vwexport 1300

 

Buba se u Sarajevu proizvodila od 1972. do 1976. godine u tri verzije- 1200, 1300 i 1303, a sa TASovih proizvodnih traka je izašlo oko 30.000 ovih automobila.

A onda se, 1976. godine, pojavilo njegovo veličanstvo Golf.

Foto: Alessandro Antonelli
 

Golf I se sklapao u TAS-u sve do 1985. godine, kada u proizvodnju ulazi sledeća generacija ovog popularnog automobila Golf II.

Do 1992. godine u Sarajevu je ukupno proizvedeno 150.000 Golfova.

Foto: Rudolf Stricker

Još jedan interesantan podatak vezan za TAS je i da su se modeli VW Caddy i VW Jetta za evropsko tržište proizvodili isključivo u sarajevskoj Vogošći.   

 

I da se, za kraj, vratimo u Srbiju.

Saradnja AD Livnice „Kikinda“ sa Opelom  je počela još 1969. godine kroz izvoz metalnih odlivaka za potrebe nemačke fabrike, međutim 1977. Livnica potpisuje ugovor o saradnji sa Dženeral Motorsom i tako nastaje IDA( Industrija Delova Automobila).

Foto: Rudolf Stricker - Opel Kikinda (Senator)
 
 

Kikindska fabrika je u zajedničkoj firmi IDA imala 51% vlasništva, dok je Dženeral Motors posedovao ostalih 49%.

U Kikindi su se, sa oznakom IDA, sklapali Kadet, Askona, Senator i Omega. Međutim, i za kikindsku fabriku je vezan jedan kuriozitet. Naime, Opel Senator je za naše tržište pravljen pod imenom Opel Kikinda.

Od 1977. do 1992. godine sa fabrikih traka u Kikindi je izašlo ukupno 38.700 Opela.

 

A onda su došle devedesete, rat i sankcije...

 

Autor teksta: R. MartinovićKomentari

comments powered by Disqus