Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Noviteti: Kia Forte Mud Bogger

Tokom ranih 70-tih godina, čovek po imenu Bruce Meyers je predstavio jedno od najpopularnijih laganih terenskih vozila na svetu - Meyers Manx Dune Buggy.

Za manje od 1.000 dolara, svako ko je posedovao osnovno mehaničko znanje i imao pristup otpadu mogao je da kupi staru Volkswagen Beetle i da uradi preradu u svojoj garaži. Od tada je prošlo dugo vremena i iako se na putevima nalazi veliki broj Dune Buggyja, na ovogodišnjem SEMA salonu tunerskih proizvoda u Las Vegasu,Kia je publici predstavila Mud Bogger koncept.

On nije urađen u saradnji sa već pomenutim Bruce Meyersom već je koreanski proizvođač vozila želeo da publici predstavi kako bi evolucija Dune Buggyja izgledala u današnjim vremenima.

Mud Bogger je zasnovan na Forte kompaktu i to specifično na njegovoj kupe verziji koja nosi Koup oznaku.

Detalj koji privlači najviše pažnje su svakako 28-inčne terenske gume i one nagoveštavaju već na prvi pogled da ovaj automobil poseduje impresivne terenske mogućnosti.

Gume se nalaze na belim felnama, a Kia se odlučila za ovaj potez iz razloga što se dobija impresija da je ATV vozilo u pitanju.

Visina vozila je odignuta za deset centimetara, a branici su kraći da bi se dobile bolje terenske mogućnosti. Pomenućemo da se auspuh nalazi sa strane, a kako Kia kaže, dno automobila je zaštićeno u velikoj meri. Kada je reč o enterijeru, Kia je odlučila da tepih zameni sa Line-X zaštitom sličnom onoj koja se koristi u prikolicama pikapa, a tu su i "roll-cage" i Sparco Evo II sportska sedišta.

Koreanski gigant nije želeo da otkrije koji motor pokreće Mud Bogger, a pomenućemo da je serijski model dostupan sa dva benzinska motora. Onaj standardni razvija 173 ks iz 2.0L dok moćniji 1.6L turbo razvija 201 ks.

U vreme pisanja ove priče, Mud Bogger je i dalje koncept, a Kia još uvek razmatra opciju serijske proizvodnje.

Kada se zna da je kompanija u prošlosti odobrila mnoge proizvode da bi privukla medijsku pažnju, nećemo biti iznenađeni ako Mud Bogger bude jedan od njih.

Ukoliko do toga dođe, on svakako neće biti jeftin, pa ni lagan za preradu kao Dune Buggy, ali nema sumnje da će privući pažnju gde god da se pojavi.

Autor: Talladega

Slike: Kia

brzabrzina.com



Komentari

comments powered by Disqus