Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Najave: Yamaha Sports Ride

Iako je Yamaha najpoznatija po svojim motorima, ova japanska kompanija je kroz svoju istoriju nekoliko puta želela da se oproba i u auto industriji.

Još davne 1967 godine, Yamaha je proizvela motor koji se ugrađivao u Toyotu 2000GT, najvredniji japanski klasični automobil, a i danas se može pohvaliti radom na nekim od najbržih japanskih automobila, kao što su Lexus LFA i IS-F.
Yamaha takođe ima i dugogodišnje iskustvo proizvodnje motora za Ford, a kompanija je tokom 1980tih godina želela da osnuje i svoju auto diviziju. Do toga ipak nije došlo, ali da Yamaha još uvek razmišlja o tome je pokazao ovogodišnji salon automobila u Tokiju, gde je svetlost dana ugledao Sports Ride koncept. Dizajniran od strane nekadašnjeg McLarenovog dizajnera Gordon Murraya (koji je dizajnirao F1), Sports Ride je razvijen od testira novu karbonfiber tehnologiju i ceo proces je trajao svega pet meseci.
Iz Yamahe kažu da ovaj potez ne znači da kompanija ulazi u auto industriju već da želi da testira tehnologiju za svoje popularne motore. Spomenuti karbonfiber je značajno lakši od tradicionalnih materijala koji se koriste u auto industriji, ali je takođe i čvršći.

Yamaha nije želela da otkrije težinu vozila, ali po nekim pričama ona ne prelazi cifru od 900 kg. Najveća mana ovog materijala je njegova visoka cena, a po nekim pričama, bila bi potrebna godišnja proizvodnja od minimalno 350.000 primeraka da se opravdaju troškovi investiranja. Sports Ride pokreće benzinski 1.0L motor sa tri cilindra, koji je preuzet iz Yamaha Motiv koncepta predstavljenog na istoj lokaciji pre dve godine, a veruje se da on razvija između 70 i 80 ks. Ukoliko uđe u serijsku proizvodnju, snaga bi bila povećana na oko 100 ks, što znači da bi razvijao 140 ks po toni - identični brojevi kao i za mnogo cenjeni Lotus Elise.
Dizajner Murray kaže da je koristio Yamahine motore kao inspiraciju, ali nema sumnje da mnogi primećuju i veliku sličnost sa raznim BMW konceptima.

U vreme pisanje ove priče više detalja o automobilu nema.

Yamaha kaže da još uvek razmatra sve opcije, a ukoliko Sports Ride uđe u serijsku proizvodnju, on bi morao da pruža najmoderniju tehnologiju.

Očekujemo više detalja narednih godina na ovoj istoj lokaciji.

Autor: Talladega

Slike: Yamaha

brzabrzina.comKomentari

comments powered by Disqus