Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Istorija: Opel Manta

Manta je Opelov model koji je, verovatno, bio jedan od najzanimljivijih u istoriji ovog nemačkog proizvođača vozila.

Iako je Manta delila istu platformu sa Askonom, ovaj automobil je bio namenjen totalno drugoj ciljnoj grupi. Dinamični sportski kupe je bio totalna suprotnost porodičnoj Askoni i na tržištu se pozicionirao kao vozilo između klasičnog kupea i sportske limuzine.

U dve serije,Manta  A i Manta B, proizvodio se od 1970. do 1988. godine.

Prvu Mantu je pokretao motor zapremine 1.2 l od 60 konjskih snaga i bio je to prvi Opel sa elektronskim ubrizgavanjem. Ubrzo dolazi do novih modifikacija, pa se 1973. godine pojavljuje Manta GT/E sa motorom zapremine 1.9 litara i Bosch L jetronic-om sa 105 konjskih snaga. Elektronsko ubrizgavanje je bilo veoma važna modifikacija koja je GT/E verziji davala 15 konjskih snaga više u odnosu na običan 1.9 litarski S motor.

Poslednja verzija Mante A, Black Magic, izašla je sa traka 1975. godine, a ukupno je, za 5 godina, proizvedeno 498.553 primeraka.

 

Manta B se ubrzo pojavila kao naslednik i mehanički se zasnivala na restilizovanoj Askoni, iako je ukupni dizajn bio pod uticajem modela Chevrolet Monza iz 1975-te godine. Nova serija je bila još “sportskija” od prethodne i proizvodila se isključivo sa dvoje vrata. Manta B za evropsko tržište je bila vrlo slična britanskom ekvivalentu Askone - modelu Cavalier Mk1.

 

Do 1981. godine Vauxhall modeli su se prodavali uporedo sa Opelovim u 11 evropskih zemalja, što je rezultiralo time da Vauxhall Cavalier Mk1 postane direktan konkurent modelu Ascona B na tim tržištima. 

Proizvodnja Mante je nastavljena i kada su Ascona B i njen ekvivalent  Cavalier Mk1 zamenjeni modelom sa pogonom na prednjim točkovima – Ascona C. 

Vauxhall Cavalier Mk1 je totalno povučen iz prozvodnje 1981. godine, a već 1982. godine u Mantu B je počeo da se ugrađuje 1.8 litarski motor koji je pokretao čitavu plejadu Opelovih modela, a preuzet je iz Ascone C. Uz ovaj agregat, vožnja Opela Manta B je bila pravo uživanje, međutim, potrošnja je bila oko 14l bezolovnog benzina na 100 km. Ovaj motor je bio vrlo popularan i u Opelove modele se ugrađivao 5 godina ( od 1982. do 1987. ) Proizvodnja modela sa motorima 2.0S je konačno prekinuta 1984. godine, tako da je ,od motora veće kubikaže, na kontinentu dostupan bio samo GSI odnosno GT/E u Velikoj Britaniji.

 

1986. Opel izbacuje poslednju Mantu sa oznakom Exclusive ( u Velikoj Britaniji se ovaj model pojavljuje 1987. godine), sa najboljom opremom koja je u tom trenutku bila u ponudi u svim Opelovim modelima. Zadnja serije je imala poznata Recaro sedišta sa čuvenom crvenom trakom, a enterijer je bio sav u sivoj koži.

Proizvodnja Mante B konačno prestaje 1988. godine, mada je model bio u prodaji i tokom cele 1989-te, sve dok se nije pojavio naslednik - Opel Calibra, poznat i kao Vauxhall Calibra u Velikoj Britaniji.

Danas se ovaj automobil vrlo teško može naći u dobrom stanju i sa originalnim delovima, pa mu je, samim tim, i vrednost višestruko porasla. I pored svega toga, Manta B je i sada veoma popularna, prevashodno zbog svog dobrog izgleda i relativno lakog održavanja.

R.Martinović

fotografije a2goos.comKomentari

comments powered by Disqus