Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Predstavljamo novi Tiguan

Iako zauzima visoko drugo mesto po prodaji u klasi na evropskom tržištu, Volkswagen nije preterano zadovoljan prodajnim rezultatima svog malog krosovera Tiguana.

U prvih šest meseci ove godine Tiguan je privukao 75,517 kupaca, a razlog verovatno leži u podatku da je prvoplasirani Nissan Qashqai daleko ispred sa 124,346 prodatih vozila. Takođe su pripretili i korejski blizanci, Kia Sportage i Hyundai ix35, kao i osveženi Ford Kuga, a situacija je još gora u Severnoj Americi gde je Tiguan u istom periodu privukao samo 13,677 kupaca. Nemački proizvođač vozila se nada da će promeniti pomenuti trend predstavljanjem potpuno nove generacije na ovogodišnjem salonu automobila u Frankfurtu.

Novi Tiguan je u svakom pogledu veći od modela koji zamenjuje, pa je on tako za 60 mm duži, 30 mm širi i 33 mm niži, dok je međuosovinsko rastojanje povećano za 77 mm i sada iznosi 2,681 mm. Volkswagen kaže da je na taj način povećao mesto za noge na zadnjim sedištima za 29 mm dok je prostor gepeka povećan za 145 litara na 615 litara sa podignutim sedištima i 1,655 litara sa spuštenim sedištima.

Sa dizajnerske strane, Tiguan pruža slične linije koje je publika ranije imala prilike da vidi na nekoliko koncepata, pre svega Cross Coupe GTE.

Ovaj dizajn je dosta kockastiji u poređenju sa prethodnikom, a u velikoj meri prati dizajnersku školu kompanije.

Sa mehaničke strane, Tiguan će se i dalje proizvoditi na globalnoj MQB platformi Volkswagen grupe, a pružaće potpuno nove motore koji zadovoljavaju Euro 6 norme koji su u proseku za 24% ekonomičniji nego u prošlosti.

Kupac može da bira između po četiri benzinska i dizel motora. Poznati TSI benzinci će dolaziti u verzijama sa 125 ks, 150 ks, 180 ks i 220 ks dok će popularni TDI dizeli biti dostupni u verzijama sa 115 ks, 150 ks, 190 ks i 240 ks. Pogon na prednjim točkovima je standardan na većini modela uz opcioni pogon na sva četiri točka, koji pruža do 200 mm klirensa, što je za 11 mm više nego u prošlosti. Izbor menjača se svodi na manualni sa šest brzina kao i automatik sa šest i sedam brzina. Maksimalna vuča iznosi 2,500 kg, a tu je i opcioni Off-Road paket opreme koji zateže suspenziju i pruža nešto izmenjene branike za terensku vožnju. U Frankfurtu je takođe bio izložen i Tiguan GTE plug-in hibrid, koji pruža mehaniku sa Passata GTE.

Pokreće ga benzinski 1.4L turbo motor koji, uz pomoć električnog motora razvija maksimalnih 215 ks. On je takođe u stanju da pređe 50 kilometara sa električnim motorom, a u kombinaciji dva motora pruža kombinovanu potrošnju od 1.9 litara na 100 kilometara.

U svakom slučaju, novi Tiguan se očekuje u prodaji početkom sledeće godine, prvo u Evropi, a zatim i u ostatku sveta. Sa tako unapređenim modelom, Nissan Qashqai bi svakako trebao da bude zabrinut.

Autor: Talladega

Slike: Volkswagen
brzabrzina.comKomentari

comments powered by Disqus