Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Toyota preuzima vodeću poziciju???

Tokio – Toyota Motors je povratila svoju globalnu vodeću ulogu u odnosu na Volkswagen Group usled emisionog skandala koji već duže potresa ovu kompaniju.

foto 
autoevolution.com
 

Japanski proizvođač je saopštio danas da je od septembra prodao 7.49 miliona vozila u odnosu na 7.43 miliona koliko je prodao Volkswagen. Međutim, broj isporuka obe kompanije je u ovom periodu opao za 1.5 %.

Rezultati obuhvataju period koji je počeo dve nedelje nakon emisionog skandala u vezi dizel motora i softvera koji su prikazivali manju emisiju štetnih gasova.

Volkswagen je, inače, u prvih šest meseci ove godine bio u vođstvu na globalnom tržištu, ali kompanija trenutno ima obavezu servisiranja 11 miliona vozila pogođenih skandalom sa emisijom, a suočena je i sa prestankom prodaje automobila sa dizel motorima na mnogim tržištima. Volkswagen se, takođe, suočava i sa usporavanjem tražnje u Kini, svom ubedljivo najvećem tržištu, na kojem je u prvih devet meseci ove godine zabeležen pad od 7.4 %.

foto Gnsin
Toyota će postati broj jedan na svetu ove godine s obzirom da se VW suočava sa problemima i teškoćama u prodaji na tržištima Evrope i SAD, a oporavak kineskog tržišta se ne očekuje uskoro.  

Zbog emisionog skandala koji je doveo do ostavke direktora Martina Vinterkorna, plan da VW postane globalni lider pored Toyote i General Motorsa se neće ostvariti. Istovremeno, u prvig devet meseci ove godine borj isporuka GM-a je opao za 1.9% na 7.2 miliona vozila.

Kako Volkswagen trenutno posrće, Toyota se priprema za izbacivanje novog Priusa. Posle skoro sedam godina bez redizajna, kompanija najavljuje sportski Prius u klasi top hibrida, smanjenje potrožnje goriva za 10% i još veći podstrek za kupovinu eko verzije modela. Prodaja će početi u Japanu pred kraj ove godine. Iz tog razloga, kompanija planira otvaranje 1400 novih radnih mesta u matičnoj zemlji usled povećanja proizvodnje novog Priusa kao i restilizacije Land Cruisera.

foto 
Kurt Weber   

Kao jedan od najprodavanijih modela proizvedenih isključivo u domaćim fabrikama, Prius će značajno uticati na povećanje izvoza ove kompanije.

Toyota je, takođe, imala ozbiljne investicije u upravljivost, brzinu i sigurnosne karakteristike za koje se očekuje da će povećati tražnju za njenim najskupljim SUV-om, Land Cruiser, na svim tržištima uključujući i tržište SAD. 

izvor Automotive NewsKomentari

comments powered by Disqus