Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Predstavljamo: Lotus 3-Eleven

Pre nekoliko godina novi predsednik Lotusa Jean-Marc Gales je obećao bogatu novu ponudu moćnih i laganih automobila od strane britanskog proizvođača vozila.

 

Prvi od njih, pod oznakom 3-Eleven, je nedavno debitovao na sajmu brzine i u pitanju je najbrži i najskuplji automobil koji je Lotus proizveo u svojoj istoriji. Njegova cena će da se kreće od 82,000 funti (oko 115,000 evra ili 129,000 dolara) do 115,000 funti (oko 162,000 evra ili 181,000 dolara), a Lotus već sada kaže da je najmoćnija verzija u stanju da pređe domaću test stazu Herhel za jedan minut i 22 sekunde, što je za više od deset sekundi brže nego sledeći najbrži Lotus. Performance na pravcu su jednako impresivne Ubrzanje do 100 km/h iznosi tri sekunde, što stavlja 3-Eleven u klasu sa super automobilima kao što su McLaren P1 i Ferrari LaFerrari dok je maksimalna brzina limitirana na 300 km/h. Iako je Nurburgring nedavno zabranio obaranje rekorda, Lotus ipak očekuje da će ban uskoro biti skinut i da je njegov novitet u stanju da pređe ovu legendarnu Nemačku stazu za oko sedam minuta, čime bi oborio rekord koji drži skupoceni Porsche 918 Spyder.

Za takve performance se brine Toyotin 3.5L V6 motor, koji uz pomoć kompresora razvija 450 ks i 450 Nm obrtnog momenta, a snaga se prenosi na točkove preko šest brzina automatskog menjača. Iako je navedeni motor izuzetno moćan, 3-Eleven pruža visoke performance i zahvaljujući niskoj težini. Britanski proizvođač vozila kaže da je 3-Eleven urađen od novog materijala koji je za 40% lakši od fiberglasa i da je u pitanju prvi takav automobil na svetu. 3-Eleven je takođe i jako aerodinamičan i pruža "downforce" od 215 kg pri brzinama od 240 km/h. Sa dizajnerske strane, ovaj automobil pruža prepoznatljiv Lotusov dizajn i sigurno neće biti pomešan sa drugim automobilima na ulicama. Enterijer je jako uzak, ali jednako bogato opremljen kao i kod drugih verzija. Kupac može da prekrije suvozačevo mesto po želji, da bi se dobile bolje performance, ali on se može koristiti po potrebi. Lotus kaže da kupac može da se odluči za dve verzije (trkačka i ulična), a obe pružaju 19-inčne felge i Michelin Pilot Super Sport gume.

Britanski gigant najavljuje da je interesovanje za 3-Elevel i nedavno predstavljeni Evora 400 jako veliko, ali da će prodaja biti limitirana na samo 311 vozila. Proizvodnja startuje posle nove godine dok će prvi primerci biti isporučeni kupcima u Aprilu sledeće godine.

Autor: Talladega

Slike: Lotus
izvor brzabrzina.comKomentari

comments powered by Disqus