Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Daihatsu - gospodar gradske vožnje

Ova japanska kompanija je osnovana pre više od jednog veka, 1907. godine, od strane Hatsudoki Seizoa, ali brend Daihatsu nije korišćen ni za jedan automobil sve do 1951. godine, kada firma i menja ime u Daihatsu Motor Co.

Pošto je preliminarna filozofija ovog japanskog proizvođača bila proizvodnja malih automobila, Daihatsu je prvo izbacio mini low-cost trotočkaš, ali se prvi automobil na četiri točka pojavio tek 1958. godine.

Iako veličina ovih automobila često u Japanu i SAD izaziva podsmeh, ona su rezultat dobro razvijenog brenda.
Ova vozila su bila pravi vladari azijskog tržišta malih automobila, a među njima su se izdvojila dva najuspešnija modela – Domino i Charade.

Daihatsu je bio i prvi japanski proizvođač koji se probio na Zapad, i to na tržište Velike Britanije, sa modelom Compagno 1966. godine.

Većinu ranih,ali i sadašnjih Daihatsu modela pokreću trocilindrični i veoma ekonomični dizel motori sa kubikažom manjom od 1000 ccm.  

Iako je Daihatsu miljama daleko od proizvodnje sportskih automobila, ipak je sa proizvodnih traka japanskog proizvođača izašao i sportski Charade sa turbinom i zapreminom od 993 ccm.

Iako su se mnogi podsmevali gabaritima ovih mini gradskih zujalica, Daihatsu modeli su se pokazali kao izuzetno pouzdani i dobri za probijanje kroz gužve u dalekoistočnim metropolama.

Modele kao što su Midget na 3 točka smo često mogli da vidimo u starim filmovima o borilačkim veštinama čija se radnja odvija na Dalekom Istoku.

Nakon prethodne priče će vam možda izgledati čudno, ali Daihatsu je, u jednom trenutku, počeo i sa proizvodnjom terenaca sa pogonom na sva 4 točka. Tako je nastao model Taft koji je pokretao 1.0 l benzinski ili 2.5 l dizel motor.  Daihatsu Taft


Linija SUV vozila je, nešto kasnije, popunjena i sa terensko-komercijalnim automobilima Fourtrak 1985., odnosno Sporttrak 1990. godine.

Međutim, uprkos značajnim naporima koji su uloženi, Daihatsu u SUV segmentu nije mogao da se bori sa konkurentima kakvi su Honda i Toyota.

Promene u japanskom poreskom sistemu i zakonodavstvu koja se odnose na vozila K klase, dozvolile su kompaniji Daihatsu da povećaju gabarite svojih vozila, nastavljajući da poštuju pravila rada i usklađenosti veličine automobila sa određenim standardima.

Fuzija sa Toyota Motor Corporation je predstavljala odličnu priliku da Daihatsu dopre i do udaljenih tržišta kakva su Australija i Juža Amerika, što je, na samim počecima ove kompanije, predstavljalo naučnu fantastiku.

I dok je Daihatsu beležio loše prodajne rezultate u Australiji, oni su kompenzovani odličnom dilerskom mrežom i prodajom u Čileu i Venecueli, kao i ugovorima o sklapanju japanskih modela od strane drugih proizvođača, kakav je, na primer, Perodua, drugi po veličini proizvođač automobila u Maleziji.

Daihatsu je na domaćem tržištu prodavan sve do sankcija 1992. Posle čega je napravljena velika pauza, sve do druge polovine 2000-ih.

Na našim putevima su se, tokom 80ih i 90ih, najčešće mogli sresti modeli Charade i Applause, dok su danas najpopularniji modeli mali gradski automobil Sirion i terenac pod imenom Terios.

R. Martinović
foto a2goos.com

 Komentari

comments powered by Disqus