Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Alpinin pedeseti rođendan

Alpina je nedavno proslavila svoj 50i rođendan, a Burkard Bovensiepen, jedan od vlasnika, je u trenutku početka kooperacije sa BMWom bio dečko na početku karijere.

  foto by reddit.com

 

Pre tačno 50 godina, Alpina je formirana kao BMW tuner, a nastala je od male, uspešne, porodične proizvodnje pisaćih mašina.  Danas je kompanija jezgro bavarskog konglomerata, i podsetićemo se kako je sve počelo...

Inače, Bovensiepen se još kao dečak interesovao za automobile i nije mu padalo na pamet da nastavlja porodični biznis sa pisaćim mašinama. Tako je uspeo da ubedi svog oca da mu da jedan mali objekat u kome je eksperimentisao sa svojim BMWom koji je tada vozio. Dakle, ono što je uradio bilo je pravo čudo. Svom BMW-u 1500 dodao je Solex karburator i dual-weber svećice, i uspeo da ubrzanje od 0-100 km/h postigne za celih 13 s, što je čak 3 sekunde manje od osnovnog modela.

  foto by Pallermo

 

Dakle, kako je mali entitet kao što je Alpina uspeo da promeni svoju osnovnu delatnost i postane jedan od glavnih i najznačajnijih delova bavarskog giganta?
Element sreće i dobrog tajminga je, svakako, igrao najveću ulogu. Kada je sa proizvodnih traka BMW-a izašao model 1500, ubrzo nakon njega je izbačena i varijanta 1800, ostavljajući kupce prvog modela prilično razočaranim. Naravno, i oni su želeli dodatnih 10 konja više pod haubom...

 

Za sreću je potrebno veoma malo....

Bovensiepen je uspeo da zakaže sastanak sa šefom jednog prodajnog salona i da mu predstavi šta je uradio sa svojim automobilom. Ubedio ga je da je BMW 1500 moguće nadograditi tako da mu se broh konjskih snaga poveća, ali je insistirao da garancija ostane na snazi, jer je to bilo vrlo važno.

Tako je 1964. godine zvanično potpisan dokument koji je u dobroj meri odredio budućnost ove kompanije. Mnoge modifikacije su tada ušle i u serijski proizvođene modele, a proces je sve više integrisan do 1980. godine kada Alpina stiče prva priznanja kao samostalan proizvođač.

  foto by wikipedia

 

Do tada, Alpina je radila kao tuning kuća, ali je imala totalno drugačiji pristup u odnosu na najjače konkurente Koenig i Gemballu. To je bilo vreme kada je većina tjunera razmišljala samo o motoru. Ostatak automobila ih nije interesovao. Sa Alpinom se uvek dobijao “ kompletan paket”, a tako je ostalo i do danas. Alpina je automobile dizajnirala na taj način da oni zadovoljavaju svakodnevne potrebe običnog vozača, ali i da se, po potrebi, vikendom pretvore i u pravu sportsku aždaju.

 

Pobednik u klasi…..

Zašto baš BMW? Da li je to bila samo stvar geografske blizine, ili su i druge stvari uzete u obzir?

Elem, geografija na početku nije igrala važnu ulogu. Bilo je bitno šta je to što se na tržištu tjuning delova nudi, tako da je Bovensiepen prvo kupio Fiat koji je nadograđivan od strane italijanske tjuning kuće Nardi! Na povratku iz Torina, motor je otkazao zbog ležajeva radilice, pa je morao da se vrati nazad da bi ga popravili. Dakle, u startu je bilo jasno da Alpina mora da obezbedi visokokvalitetne delove da bi ostala daleko ispred konkurencije.

Mercedes nije imao sportski imidž, tako da Alpina za njih nije bila zainteresovana.

U tom trenutku se na Salonu automobila u Frankfurtu pojavio BMW “New Class” za koju je Bovensiepen smatrao da je savršena, i tako se rodila ideja da to, ipak, bude BMW.

  foto by Subzerop

 

I, nakon 50 godina, u Alpini smatraju da je B10BiTurbo model, baziran na  E34 5 Series, verovatno najbolji automobil koji su ikada napravili.

Sa 360 konjskih snaga mogao je da dostigne brzinu od 290km/h.

Što se tiče performansi, mogao je da stane na crtu modelu Ferrari Testarossa. Razlika je bila „samo“ u skromnijem „pakovanju“. Paul Frere ga je proglasio najboljim autom sa četvoro vrata koji je ikada vozio. U privatnoj Alpininoj kolekciji postoji nekoliko vozila koja se, danas, sa pravom mogu nazvati istorijskim. Kuriozitet je da ti automobili mogu postići brzine koje su izvanredne i za današnje uslove.

 

50 godina kasnije..... 

Istoriju Alpine ne piše samo Bovensiepen, iako je jedan od retkih koji je od samog početka tu. Cela kompanija je uključena u njeno pisanje.

Na Sajmu automobila u Ženevi, u martu ove godine, u čast jubileja predstavljen je „Edition 50“ sa potpisom Alpine koji se svojim suptilnim stilom ali i obrtnim momentom i nivoom luksuza opasno približava Bentliju.

Nije loše za kompaniju koja je počela kao mala radionica u gradiću Kaufbeuren nedaleko od Minhena.

  foto by 
TTTNIS

Šta više, sa manje od 2.000 proizvedenih automobila godišnje, Alpina nudi veći nivo ekskluziviteta nego Rols Rojs, pri čemu je i dalje bije glas dobre porodične firme.

 

28. juna 2015. Alpina je obeležila pedeseti rođendan u svom sedištu u  gradiću Buchloe u južnoj Bavarskoj.

izvor classicdriver.com

Preveo i prilagodio R. MartinovićKomentari

comments powered by Disqus