Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Koliko je dugačak Panamerican Highway?

Davno je rečeno da je planeta jedno veliko selo. Spoj različitih kultura, tradicija, zakona i istorije ga čine prilično zbunjujućim ali i fascinantnim okruženjem.

Predstavljamo vam 10  kratkih pričica iz celog sveta...

 

Najveća saobraćajna gužva koja se ikada desila zabeležena je u Francuskoj 16. Juna 1980. godine. Kolona automobila se protezala od Pariza do Liona koji su međusobno udaljeni čitavih 176 km.

 

 U Monroviji, glavnom gradu Liberije, od 1990. godine saobraćaj  na raskrsnicama reguilišu isključivo saobraćajni policajci, obzirom da od tada ni jedan semafor nije u funkciji.

Prvi rekord u brzini vožnje 1890. godine je postavio grof Gaston De Chasseloup-Laubat, kasnije poznat i kao „Električni grof“. Vozeći svoj elektromobil, dostigao je najveću brzinu od 63.15km/h. Međutim, rekord je potrajao samo nekoliko dana pošto ga je ubrzo oborio drugi automobil na električni pogon. Manje od 100 godina nakon toga ( da budemo precizniji – 99), SSC koncern je proizveo prvi automobil koji je uspeo da probije zvučni zid.

Prva taksi vozila u Londonu su se pojavila davne 1630. godine. Tada ih je bilo svega 50 i uspevala su da opsluže ceo grad.

 

U saobraćajnim gužvama se potroši preko 5.7 milijardi galona (odnosno 26 milijardi litara) benzina godišnje.


Tokom Prvog svetskog rata 6.000 francuskih vojnika koji su učestvovali u bici na Marni do bojišta  su dovezeni taksi vozilima. Bilo je potrebno 600 pariskih taksija da bi se obavio zadatak koji im je poverio general Žozef Gallieni, tadašnji vojni zapovednik grada Pariza. Saveznici su ,inače, dobili bitku na Marni.


Prosečan Amerikanac provede 100h godišnje putujući od kuće do posla i nazad.

   kuća-pos'o, pos'o-kuća

Zbog sve većeg broja električnih i hibridnih vozila vatrogasne službe prolaze kroz specijalizovanu obuku kako bi naučile da najbezbednije lokalizuju požare izazvane strujnim izvorima, ukoliko dođe do saobraćajne nezgode.

 

Najduži automobil na svetu je specijalno konstruisana limuzina napravljena u Kaliforniji. A i gde bi drugo? Limuzina je dugačka 30.5 metara i poseduje bazen i king-size vodeni krevet. Kada je bazen pokriven, limuzina na sebi može da poveze čak i mini helikopter.

Panamerička autostrada koja se proteže od polarnog kruga, preko Aljaske, do Puerto Monta u Čileu – dugačka je 25.800 km i predstavlja najduži autoput na svetu.

izvor oddee.com

prevod: R. Martinović

foto: wikipediaKomentari

comments powered by Disqus