Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Volkswagen – od Bube do Touarega

  Istorija “ Narodnog automobila “ počinje 28. maja 1937. godine kada je osnovana kompanija “Geselschaft zur Vorbereitung des Deutschen Volkswagen mbH”. Već sledeće godine naziv firme je promenjen u “Volkswagenwerk GmbH”.

  Početkom Drugog svetskog rata, fabrika je promenila svoju namenu, I bila je primorana da se preorjentiše na proizvodnju transportnih sredstava sa oznakom VW za potrebe Vermahta.

  Po završetku rata, gigant iz Volfsburga je došao pod britansku kontrolu, I pod rukovodstvom majora Ivana Hersta Volkswagen je započeo masovnu proizvodnju automobila TIP1, koji je svetsku slavu doživeo pod imenom Buba.

foto:wikipedia

  Čak i tokom 60ih I 70ih godina, Buba je ostala lider u prodaji fabrike iz Volfsburga, bez obzira na to što se već tada smatrala zastarelim modelom. Lako održavanje I mala potrošnja goriva  automobil su digli do neslućenih visina i napravili od njega veliku zvezdu.

  17. februara 1972. godine, Volkswagen je proslavio prodaju petnaestomilionitog primerka automobila Buba, čime je Ford T skinut sa trona najprodavanijeg i najpopularnijeg automobila na svetu.

  Ne gledajući na uspeh Bube, sredinom 70ih godina, Volkswagen se trudio da napravi nešto novo I da u ponudu uključi neki moderan model koji će, bar malo, preuzeti deo tržišnog kolača drugih kompanija. Veliku pomoć u tom poslu je pružila kompanija Audi, koju je Volkswagen kupio još tokom 60ih godina.

  1974. godine sa proizvodnih traka u Volfsburgu izlazi Golf. Automobil koji će, slično Bubi, postati hit u svetu. Iste godine, kompanija u proizvodnju uvodi i sportski model Široko, kao I mali gradski automobil Polo, koji će ubrzo postati popularan u celoj Zapadnoj Evropi.

foto:wikipedia

  Postepeno su se na tržištu pojavljivali novi luksuzni modeli, prevashodno zahvaljujući velikim tehničkim dostignućima kompanije.

foto:wikipedia

   Rodonačelnikom premijum klase automobila iz Volfsburga se, svakako, smatra Touareg.

  Pored Tuarega, tu su i novi restilizovani modeli Jetta, Passat, Pollo…I ,naravno, dva modela koji su Volkswagenu donela svetsku slavu – Buba i Golf. 

Lako do kola timKomentari

comments powered by Disqus