Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Kako je počela motorizacija u YU

Sećam se prvog automobila u kojem sam se vozio. Bila je to crvena fića – Zastava 750 LE.

    Vozio se i po gradu, i do sela, njime se putovalo i na more. To je automobil za čiji upravljač sam seo prvi put u životu.

    Verujem i da i većina Vas ima slično iskustvo i da je, bar u jednom periodu svog života, imala priliku da mu popularno magarence iz Kragujevca bude parkirano ispred kuće.

    Istorija početka motorizacije jedne ratom uništene zemlje koja je nezadrživo išla ka industrijalizaciji i razvoju je,upravo, vezana za ovaj automobil.foto:http://zastavanacionale.com/

  

   Prvi Fića je izašao sa proizvodnih traka kragujevačke Zastave 18. Oktobra 1955. godine po licenci italijanskog FIATa i proizvodio se narednih 30 godina. Do novembra 1985. kada je iz Zastave izašao poslednji Fića, ukupno je proizvedeno 923.487 primeraka ovog automobila koji je u SFRJ proglašen za nacionalnu klasu.

   A sami koreni popularnog Fiće sežu još u daleku 1936. godinu, kada je FIATov inženjer Dante Gikosa konstruisao legendarni Topolino. Od Gikose je zahtevano da, na platformi Topolina, konstruiše novi mali gradski automobil za 4 osobe.

 Kada se FIAT 600 pojavio na sajmu automobila u Ženevi 1955. godine, označen je kao italijansko posleratno ekonomsko čudo, a mnogi ga i danas smatraju najuspešnijim FIATovim modelom svih vremena. Kuriozitet je da je do 1960. godine prodat u čak milion primeraka. 

 Prvi Fića proizveden 1955.godine u Kragujevcu je imao 767 kubika i samo 29 konjskih snaga. Od 1962. godine počinje proizvodnja Zastave 750M, po večini stvari identičnoj FIATu 600E.

 Može se reći da te 1962. godine kragujevačka fabrika po produktivnosti i tehnološkom razvoju uopšte nije zaostajala za FIATovim fabrikama.


foto:Facebook

  

     Već 1970. godine počinje proizvodnja Zastave 750M sa motorom od 795 kubika, termostatom i zatvorenim sistemom za hlađenje, a posle toga i modela 750S koji se od prethodnika razlikovao samo u nekim sitnicama i volanu preuzetom od FIATa126.

   

    1979. godine nastaje Zastava 750 special, sa tada moćnim motorom od 22 kilovata koji je omogućio veču hitrinu automobila i dostizanje brzine od 120km/h.

   

    Kruna se desila 1980. godine na Beogradskom sajmu kada je predstavljena Zastava 850, u osnovi identičnog dizajna kao njen prethodnik, sa „malim“ razlikama u performansama. Naime, pokretao je motor od 843 kubika i 23.4 kilovata, koji joj je omougućio maksimalnu brzinu od 125km/h.

foto:Facebook

 

    Osim Italije i Jugoslavije, popularni Fića se proizvodio i u Austriji, Španiji i Argentini, i ukupno je sa proizvodnih traka izašlo  2.695.197 ovih automobila u svim verzijama.

    Poslednji Fića je sa proizvodnih traka kragujevačke Zastave je izašao 18.novembra 1985. godine i bio je crvene boje.

R. MartinovićKomentari

comments powered by Disqus