Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Pontiac–prvi "muscle car"

Počeci brenda Pontiac vezani su za istoimeni grad u državi Mičigen u kojem je Edvard M. Marfi 1893. godine osnovao Pontiac Buggy Company!

Kompanija se, u prvi mah, specijalizovala za proizvodnju kočija i zaprežnih kola, da bi joj 1907. godine, kada je Marfi shvatio da je budućnost u automobililma,  promenio ime u Oakland Motor Car Company.
Nakon Marfijeve smrti 1909. godine kompaniju preuzima General Motors.

Prvo Pontiac vozilo se pojavljuje 1926. godine kada je, na New York Motor Show predstavljen mini bus sa 5 sedišta koji je pokretao šestocilindrični motor dovoljno snažan da pokreće i vozila sa agregatima sa 4 cilindra, ali je njegova prednost bila u ceni koja je bila značajno niža od konkurencije!

  
foto:  DougW/wikipedia

Uspeh prvog modela prodanog u rekordnom broju primeraka utabala je stazu sledećem automobilu sa šestocilindarskim agregatom pod imenom Pontiac Big Six koji je ovo ime dobio zbog uvećane zapremine i snage motora.

Na samim počecima, General Motors je Pontiac-ove modele prodavao kao nešto jeftinije verzije svojih Oakland automobila, ali je tokom 30ih godina shvaćeno da se ipak treba osloboditi reputacije „pouzdanih ali dosadnih vozila“!

Tako je pažnja usmerena na skoro sasvim novu tržišnu nišu u kojoj je ubrzo ostvaren veliki uspeh sa modelima  Torpedo Deluxe 8 i Chieftain Super Deluxe koji se, takođe, mogao dobiti i u kupe varijanti. Vrlo je važno napomenuti da je Pontiac prvi američki proizvođač vozila koji je ponudio opcioni izbor više različitih agregata u istom modelu automobila.

Međutim, do prve prave revolucije dolazi tek 1957. godine sa modelom Pontiac Bonneville, automobilom koji je svojim prefinjenim dizajnom definisao i najavio čitavu eru američkih automobila tokom 60ih i 70ih godina XX veka. Ono što se mora posebno istaći kada se priča o ovom brendu je da se u SAD Pontiac smatrao luksuznim kao Chevrolet, ali i pouzdanim i jeftinim kao Buick ili Oldsmobile.

 
foto: AlfvanBeem/wikipedia
 

U Pontiacovoj istoriji zlatnim slovima je upisana 1964. godina. Tada se „rodio“ prvi američki „mišićavi automobil“.

Bio je to Pontiac GTO (Grand Turismo Omologato). U tom trenutku niko nije očekivao da će ovaj model postati prekretnica i uvesti novu modu tokom 60ih godina koja je podrazumevala vožnju jakog, brzog i velikog automobila sa što moćnijim agregatom. Međutim, to se moglo samo za volanom ovog sjajnog Pontiaca.

I, dok su ostali američki proizvođači, manje ili više uspešno, pokušavali da simuliraju i imitiraju ovaj trend, GTO je još dugo vremena ostao prvi i jedini „mišićavi automobil“ na američkim putevima. Tek nešto kasnije je Dodge uspeo da mu se približi, ali je Pontiac, ipak, još dugo vremena ostao prvi i pravi predstavnik ovog trenda.

 
 foto: Bull-Doser/wikipedia

Ali, GTO nije bio jedini kultni automobil koji se tokom 60ih godina pojavio pod Pontiacovim logom. 1967. godine svetlost dana je ugledao Pontiac Firebird koji je u tom trenutku postao direktan konkurent modelima Dodge Challenger i Mercury Cougar. Dve godine kasnije, 1969. Pojavio se i Firebird Trans Am. Kuriozitet je da će se ova dva modela u pogonima General Motorsa, sa neznatnim izmenama, proizvoditi sve do 2002. godine.

Kada je naftni šok iz 70ih godina stigao do SAD, General Motors se našao u velikom problemu zbog celog reda neekonomičnih i neekoloških agregata koje je ugrađivao u svoje modele.

Sa novim propisima vezanim za emisiju gasova, efekat staklene bašte i problemom vezanim za nestašicu energenata, desilo se ono što je bilo više nego očekivano. Ljudi više nisu bili spremni da kupuju „mišićave automobile“ sa agregatima velike zapremine i ogromnom potrošnjom goriva, pa je General Motors bio primoran da smanji gabarite svojih vozila i uvede znatno ekonomičnije motore, kako bi opstao na tržištu!

 
 foto: Manway/wikipedia

Početkom 80ih godina Pontiac pravi prvu veliku grešku koja je zamalo dovela do kanibalizacije kompanije i njenog gašenja. Predstavljen je Pontiac Fiero, model koji je bio rezultat sklapanja novog automobila od delova koji su pripadali različitim General Motorsovim vozilima, što je dovelo do naglog pada popularnosti ovog brenda. Međutim, Pontiac i ovaj put uspeva da se izvuče iz problema  kroz nekoliko restilizacija i poboljšanje performansi.

Nakon toga je usledio prilično dug vremenski period u kojem su se General Motorsovi modeli prodavali pod Pontiac logom. Jedino vredno pažnje i pomena je bila pojava modela Pontiac Trans Sport i Sunfire.

Tokom 90ih godina Pontiac lansira model Firebird koji je imao oblik torpeda i predstavljao pravo otelotvorenje američkog sportskog automobila.

 
 foto: Stuurm/wikipedia

Kako bi se pomoglo kompaniji da se vrati na staze stare slave, u General Motorsu su rešili da vaskrsnu dobro poznati GTO i restilizovani Firebird, ali rezultati su bili, blago rečeno, poražavajući. Ovi automobili nisu bili za svačiji ukus, a može se reći i da nisu bili u baš "prijateljskim odnosima" sa tradicionalistima.

Baziran na šasiji modela Vauxhall Monaro namenjenog australijskom tržištu, novi GTO je bio izdržljiv i jak kao i stari, ali, sa vizuelne tačke gledišta, nije imao onu originalnost karakterističnu za prve Pontiace, što je mnoge poklonike. ljubitelje i poštovaoce ovog brenda navelo da okrenu leđa ovom modelu.

  
foto: IFCAR/wikipedia

Sve ovo je dovelo do povratka Pontiaca svojim izvorima i ponovnoj masovnoj produkciji „muscle cars“ automobila , što je započeto 2005. godine sa modelom Pontiac Solstice. Bio je to prvi Pontiacov model sa V8 agregatom još od 1987. godine.

PROČITAJTE JOŠ
Istorija: Cadillac Eldorado

Ipak, iako je kompanija, jednim delom, rešila da se vrati na staze stare slave okretanjem svojoj izvornoj proizvodnji “muscle car modela”, interesantno je da su i dalje mnogi GM-ovi modeli namenjeni tržištima Kanade i Meksika imali Pontiacov logo. 

Interesantno je da je nama dobro poznati Daewoo, odnosno Chevrolet Matiz, nosio ime Pontiac Matiz za meksičko tržište, a Aveo se prodavao pod oznakom Pontiac G3, dok je u Kanadi bio poznat kao Pontiac Wave.

  foto: Crwpitman/wikipedia 

I, da završimo sa još jednim kuriozitetom: na tržištu Kanade su se i pojedini Isuzu i Suzuki modeli prodavali, takođe, sa logom Pontiaca. 

 

Autor teksta: R. MartinovićKomentari

comments powered by Disqus