Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Nasilnička vožnja (VIDEO)

Nastavljamo sa serijom tekstova o narušavanju bezbednosti saobraćaja!

Prethodni članak je opisao saobraćajne situacije sa prekršajima ili druge neobjašnjive situacije koje su bliske načinu vožnje koju opisuje termin "nasilnička vožnja".

Aktuelni Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima prepoznaje ovaj termin ali ga nedovoljno dobro definiše u prvom stavu:
Član 41.
Nasilnička vožnja je postupanje vozača koje je u gruboj suprotnosti sa pravilima saobraćaja, odnosno, prilikom koje vozač ne pokazuje obzir prema bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju.

Pod nasilničkom vožnjom smatra se i:
1) kada vozač dva ili više puta prođe svetlosni saobraćajni znak kada mu je tim znakom zabranjen prolaz, ako između dva uzastopna prolaska nije prošlo više od 10 minuta,
2) kada vozač izvrši preticanje kolone vozila pri čemu svojim vozilom prelazi ili se kreće po neisprekidanoj uzdužnoj liniji koja razdvaja kolovozne trake po smerovima kretanja.
Zbog ove nepreciznosti, osim u slučajevima definisanim tačkama 1 i 2, veoma je teško dokazati šta je konkretno ugrožavanje bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju. Na policiji i na sudovima je da uzmu sve okolnosti u obzir i da širi spektar prekršaja podvedu pod nasilničku vožnju ali i da uspostave jasne kriterijume pomoću kojih bi se sankcionisali ovakvi prekršaji.

Sama kaznena politika počinje isključenjem iz saobraćaja (Član 279, stav 1, tačka 8). 
Sledi i kazna zatvora od 30-60 dana i 15 kaznenih poena odnosno 45-60 dana i 17 kaznenih poena ukoliko je izazvana i saobraćajna nesreća.

Vozaču se oduzima i pravo na upravljanje vozilom u trajanu od najmanje 9, odnosno 10 meseci (Član 329).
 

Primer br. 1:Vozač auta u srednjoj traci je sasvim direktno ugrozio bezbednost svih ostalih učesnika u saobraćaju prostim nestrpljenjem i nemarom prema pravilima saobraćaja.
Nestrpljenje nije izazvano drugim nepropisnim ponašanjem u saobraćaju već upravo suprotnim činom - time što su drugi vozili po propisu.

Primer br. 2:Primer opisan tačkom 2. Člana 41. ZoBS, reklo bi se "školski".
I ovaj vozač je grubo prekršio pravila saobraćaja bez obzira na svoju i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju. Primetite da je preticao uprkos saobraćaju iz suprotnog smera, predvođenim autobusom javnog gradskog prevoza punog putnika.
Da situacija postane još zanimljivija: samo minut kasnije je vozač stigao na odredište i parkirao vozilo na - trotoar.

 

Primer br. 3:Posebno opasan primer nasilničke vožnje je vožnja zaustavnom trakom. Dodatnu opasnost predstavlja kada se takvom vožnjom preseče traka za uključivanje.
Ovde se upravo to desilo, i pored jasne signalizacije i obuke koju svi vozači moraju da imaju pre dobijanja vozačke dozvole.
Vozač vozila koje je vozilo zaustavnom trakom nije vodio računa o propisima, načelu poverenja ali ni o "mrtvom uglu" u kome se nalazio u trenutku kada je, brzinom daleko većom od dozvoljene, presekao samu tačku uključenja.
Ovde je kontakt i potencijalna nesreća izbegnuta u poslednjem trenutku, korekcijom pravca kretanja vozila sa kamerom.

 

Primer br. 4:Slično opisanom primeru broj 2, ali dodatno opterećenim ugrožavanjem bezbednosti pešaka, ovaj primer ilustruje zaista najgrublje kršenje nekoliko saobraćajnih pravila i opštih društvenih normi.
Vozač ovog auta je pokazao visok stepen nemara prema najugroženijoj grupi učesnika u saobraćaju i verovatno zaslužuje doživotnu zabranu upravljanja vozilom bilo koje kategorije.

 

Primer br. 5 (playlist):I vozač ovog automobila je ozbiljna "opasnost na putu".
Način na koji vozi nije slučajnost niti okolnost, to vozilo je u kraćem vremenskom periodu snimljeno čak 4 puta od čega je u jednom sasvim direktno ugrozilo bezbednost vozača kamiona koji je dolazio iz suprotnog smera.


PROČITAJTE JOŠ
Opšta neodgovornost (VIDEO)

Verujemo da ovakve situacije srećete svakodnevno na našim ulicama. Na žalost, vrlo retko se dešava da je u blizini neka patrola saobraćajne policije koja će adekvatno reagovati na nasilničku vožnju i preduzeti odgovarajuće korake i mere protiv nasilnih i nesavesnih vozača. 

U svakom slučaju, apelujemo da vozite savesno i da ne žurite nikuda, jer se svuda može stići na vreme i ako ste pažljivi i obazrivi!

 

Autori: Saobraćajna kamera & R.Martinović 
Video: Saobraćajna kameraKomentari

comments powered by Disqus