Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Opšta neodgovornost (VIDEO)

Nastavljamo sa serijom tekstova o narušavanju bezbednosti saobraćaja.

Svedoci smo sve većeg broja saobraćajnih nezgoda čiji glavni uzrok na prvom mestu jeste nepoštovanje saobraćajnih propisa, ali sve češće i vožnja koja ne priliči gradskim ulicama. 

Nakon pobrojanih karakterističnih, najčešćih, prekršaja u saobraćaju upečatljiva je i sve češća pojava nekarakteristične neodgovornosti vozača u saobraćaju koja se graniči sa zakonski klasifikovanom "nasilničkom vožnjom".
Opštu neodgovornost odlikuje visok stepen zanemarivanja jednog ili više propisa odnosno zakonske obaveze. Neretko se čine kombinovani prekršaji čime se grubo krše osnovna načela poverenja čime drugi učesnici u saobraćaju bivaju aktivno ili pasivno ugroženi, u zavisnosti od ishoda eventualne kritične situacije.
Ovakvi prekršaji bi morali da izazovu interesovanje organa zaduženih za praćenje i unapređenje bezbednosti u saobraćaju jer su bitan pokazitelj opšteg stanja i tendencija.
Uprkos tome, a to se moglo videti i u nekoliko ranije opisanih primera, često su pripadnici saobraćajne policije samo nemi posmatrači iako imaju sasvim jasna i dovoljna ovlašćenja.

 

Primer br. 1:


Vozač Mercedesa je vozio dobro preko ograničenja od 50km/h a onda i skrenuo levo iz trake za pravo.
Negativne strane ovog zanemarivanja propisa su, osim očiglednih, i uspostavljanje lančanog efekta: ostali učesnici u saobraćaju često slede ovaj primer ukoliko vide da nema saobraćajne kontrole i prvi u nizu prođe bez sankcija. Tako nastaje situacija koju opisuje:

Primer br. 2:


Zastoj koji je napravila hladnjača u kvaru je vrlo brzo dovela do haotičnog nastojanja da se "preskoči" kolona koja strpljivo čeka svoj red da bi obišla vozilo u kvaru.
Na početku se i ne zna zašto kolona stoji ali zato vozač kombi vozila a potom i druge hladnjače imaju dobar pregled situacije i započinju opasan manevar obilažena kolone na inače kritičnoj deonici puta. Ovo, naravno, pokreće lančanu reakciju koja dovodi do prestrojavanja i ubacivanja u kolonu uz naglo povećanje nivoa stresa kod vozača koji poštuju propise i drže se načela poverenja.
Ovim manevrom je vozač hladnjače napravio dodatni zastoj na samoj liniji obilaska hladnjače u kvaru i tako izgubio zamišljenu prednost uz izazivanje opasnosti po ostale učesnike u saobraćaju.
Utisak dodatno pojačava nailazak 2 vozila pripadnika policije koji nisu našli za shodno da se aktivno uključe u razrešenje ove saobraćajne situacije.

 

Primer br. 3:


Ovaj primer je teško prokomentarisati na pravi način. Vozač čita dnevnu štampu u toku vožnje - to je samo po sebi teško objašnjivo. Nakon signaliziranja se potrudio da to ne bude jedini prekršaj - prekasno se i nepropisno prestrojio.

 

Primer br. 4:


Slično prethodnom primeru: zaista je teško naći opravdani razlog za vožnju trotoarom. Ovakve situacije su ono protiv čega se bore pripadnici inicijative "СтопХам" u Rusiji, gde često na dramatičan način objašnjavaju ovakvim vozačima da je trotoar za pešake.

 

Primer br. 5:


Vožnja zaustavnom trakom je težak prekršaj koji nosi veliku novčanu kaznu i kaznene poene. Na ovoj lokaciji je to redovan prekršaj koji preti da postane uobičajena i prihvaćena činjenica uprkos izuzetno kritičnom i loše rešenom isključenju iz smera kretanja kombinovanim sa uključenjem sa stanice za točenje goriva.

 

Povrh toga je vozač putničkog vozila pretekao šleper sa desne strane primoravajući vozača šlepera na iznenadno i jako kočenje usled kojeg je mogao da izgubi kontrolu nad vozilom.
Svega 200m dalje su bili pripadnici saobraćajne policije koji nisu reagovali iako su imali dobar pregled situacije, ovlašćenja i sredstva da zaustave vozača putničkog vozila koji je ovim manevrom grubo prekršio propise i ugrozio ostale učesnike u saobraćaju.

Ovo su samo neki primeri bahate i nasilničke vožnje zabeležene našom kamerom! Verujemo da se sa ovakvim situacijama u saobraćaju srećete svakodnevno pa je ovo samo mali podsetnik i apel da vodite računa o tome kako upravljate svojim vozilom, ali i da budete krajnje oprezni kada su drugi učesnici u saobraćaju u pitanju! 

autori: Saobraćajna kamera & Rajko Martinović
video: Saobraćajna kamera

 Komentari

comments powered by Disqus