Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Vožnja pod uticajem alkohola (VIDEO)

Nastavljamo sa serijom tekstova o najčešćim saobraćajnim prekršajima koji mogu dovesti do fatalnih posledica.
Alkoholizam je ozbiljan problem svih društava u tranziciji sličnih našem. Nesagledive su posledice alkoholizma počev od stvaranja problema u porodici i narušavanja sopstvenog zdravlja, do vožnje pod uticajem alkohola koja može dovesti do fatalnih ishoda!
 
Vožnja pod uticajem alkohola se sankcioniše ukoliko se utvrdi da je sadržaj alkohola u krvi veći od 0,30 mg/ml. Za taj nivo alkoholisanosti je zaprećena minimalna kazna koja se stepenasto povećava do granice od 2,00 mg/ml. 

  
foto: Amid09
 
Početnici i takozvani "profesionalni vozači" su izuzeti ove donje granice do 0,30 mg/ml i lista profila takvih vozača je definisana tačkama 1-10 Člana 187 ZoBS.
 
Za vožnju sa više od dva promila alkohola u krvi, kao i za druge teške prekršaje, policajac je u obavezi da vozača odmah vodi kod dežurnog sudije za prekršaje koji odmah donosi odluku koja se momentalno izvršava.
 
Statistika saobraćajnih nesreća koje su se desile zbog vožnje pod uticajem je mračna i nedovoljno precizna, delom i zbog toga što zakon ne propisuje kako se utvrđuje kritična količina ostalih psihoaktivnih supstanci u koje, osim "opojnih droga" spadaju i određene grupe lekova, uredno prepisanih u cilju terapije određenih medicinskih stanja.
 
Vožnjom pod uticajem alkohola se smatra i situacija u kojoj vozač koji je "popio malo više" samo pokrene motor vozila ili sedne da upravlja biciklom ili drugim prevoznim sredstvom.
 
Teška tema, zar ne?
 
Svedoci smo svi, svakodnevno, da je u praksi sasvim prirodno videti osobu koja izlazi iz kafane i seda za volan, često u društvu. To situaciju čini dodatno teškom i opasnom jer se u slučaju nezgode ugrožava život više osoba.

 
 foto: Fabian Börner
 
Svako od nas je dužan da pokuša da objasni vozaču koji je konzumirao alkoholna pića ili psihoaktivne supstance da ne bi trebalo da vozi i da ne procenjuje da li je ispod ili iznad kažnjive granice.
Nije u pitanju novčana kazna ili zabrana upravljanja vozilom date kategorije na određeno vreme, u pitanju je odgovornost prema teškim posledicama koje nastaju jer je takav vozač često preterano samouveren i čak željan dokazivanja da "vozi bolje pijan nego trezan".
 
Ukoliko takva osoba ne prihvati objašnjenje i savet - najbolje je odbiti vožnju i pozvati policiju.
 
Primer br. 1:
 
 
Iako nema jasnog dokaza da je vozač ovog automobila pod uticajem alkohola ili psihoaktivnih supstanci, način na koji upravlja automobilom jasno ukazuje na nesigurnost.
 
Ta nesigurnost se uočava na nepotrebnom kočenju i korekciji pravca kretanja i saglasna je tvrdnjama stručnjaka koji navode da je osobama pod uticajem alkohola često suženo vidno polje i skloni su pogrešnim procenama udaljenosti objekata i brzine kojom se kreću.
Ostali učesnici u saobraćaju su primorani na dodatni oprez kada primete ovakvog vozača.
 
Primer br. 2:
 
 
Ni za ovog vozača nema jasnog dokaza da je pod uticajem ali česti prelazak na suprotnu stranu puta u nepreglednim krivinama i značajno dodavanje "gasa" nakon korekcije pravca upućuju na sumnju da vozač nije sposoban da bezbedno učestvuje u saobraćaju.
 
U odnosu na vozača iz prvog primera, ovaj vozač je opasniji jer su mu putanje manje predvidive čime se smanjuje mogućnost izbegavanja posledica.
 
Napominjemo da je svako od učesnika u saobraćaju dužan da prijavi policiji ukoliko uoči da neko upravlja vozilom na nebezbedan način.
Ne budite lenji i nezainteresovani, možda ćete nekome baš tako spasiti život.
 
A sebi ćete ga spasiti, na prvom mestu, tako što nećete sedati za volan u alkoholisanom stanju.
Nije teško zaustaviti taxi ili sesti u vozilo javnog gradskog prevoza i odvesti se do kuće, a po automobil doći sutradan, kada dejstvo alkohola prestane! 
 
autori: Saobraćajna kamera & Rajko Martinović
video: Saobraćajna kamera 
 
 


Komentari

comments powered by Disqus