Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Predstavljamo: Audi R8 Spyder

Pre oko godinu dana Audi je predstavio drugu generaciju R8 u kupe formi, a na ovogodišnjem sajmu automobila u Njujorku je stigla i njegova kabrio verzija pod Spyder oznakom.

Dva automobila dele većinu dizajnerskih linija, kao i kompletnu mehaniku, a jedina razlika je krov koji se može spustiti pri brzinama do 50 km/h. Novi R8 kombinuje 5.2L V10 motor sa čak 610 ks i pogon na sva četiri točka, što mu je dovoljno da ubrza do 100 km/h za samo 3.2 sekunde i dostigne maksimalnu brzinu od čak 328 km/h.

Iako je jasno da je u pitanju novi model, R8 je ipak zadržao mnoge linije sa prethodnika, koji je inače bio u proizvodnji još od 2006. godine. Međutim, glavni inženjer u timu Ulrich Hackenberg kaže da je svaki i najmanji detalj unapređen ili nov koristeći iskustvo i znanje iz trkačkih LMP i LMS programa nemačkog proizvođača vozila.

Hackenberg takođe dodaje da nijedan drugi Audi u istoriji nije bio toliko blizak sa svojim trkačkim rođakom.

U svakom slučaju, kao što smo pomenuli, novi R8 u velikoj meri podseća na prethodnika, ali je novi model sa izmenjenim LED farovima, prepoznatljivim grilom i školjkom urađenom kompletno od aluminijuma.

Dužina ovog dvoseda se nije menjala i ona i dalje iznosi 4,442 mm, ali sa širinom od 1,944 mm i visinom od 1,241 mm je za 39 mm širi i za 11 mm niži u poređenju sa modelom koji zamenjuje.

Jedna od velikih vesti je i smanjivanje težine za 66 kg, zahvaljujući korišćenju lakših materijala, pa je tako R8 sada težak oko 1,550 kg.

Kao što smo već pomenuli, novi R8 pokreće 5.2L V10 motor, koji će biti dostupan u dve verzije. Ona slabija razvija 532 ks i 540 Nm obrtnog momenta, što je rast od 15 ks i 11 Nm obrtnog momenta, ali svakako više pažnje privlači Plus verzija sa čak 601 ks i 560 Nm obrtnog momenta.

Jedini menjač kao opcija je sedam brzina dual-clutch automatik koji prenosi snagu na sva četiri točka. Proizvodnja i prodaja novog Audija R8 startuje na leto u Nemačkoj, a posle toga i u ostatku sveta.

Ukoliko vam oznaka na automobilu ne znači mnogo, Audi R8 je svakako odlična kupovina za sve one koji žele alternativu mnogo hvaljenom Lamborghini Huracan-u!

 

autor: Talladega
foto: Audi
brzabrzina.comKomentari

comments powered by Disqus