Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Pešaci u saobraćaju (VIDEO)

Nastavljamo sa serijom tekstova o najčešćim saobraćajnim prekršajima i teškim posledicama do kojih nepažnja može dovesti.

Današnja tema je veoma kompleksna i tiče se dve, na izgled suprostavljene, grupacije učesnika u saobraćaju čiji direktan susret u najvećem broju slučajeva dovodi do kobnih posledica!

Nepažnja ali i nedostatak saobraćajne kulture su glavni problemi koji prouzrokuju teške situacije do kojih dolazi a moći ćete da ih vidite na snimcima koji slede!


  foto: chensiyuan

Nepažnja je vodeći uzrok sve većeg broja povređenih i poginulih pešaka na saobraćajnicama u Srbiji.

Nepažnja podrazumeva i najčešće ignorisani problem: pešaci nemaju gotovo nikakvu obuku za upoznavanje i usvajanje saobraćajnih propisa. Učenje saobraćajnih propisa koji važe za sve učesnike u saobraćaju je davno van nastavnih programa osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Ni vozači motornih vozila, iako obavezno ali nominalno saobraćajno obrazovani, ne zaostaju puno u neprimenjivanju obaveza koje zakon propisuje.

Nije jasno da li vozači propise ne poznaju ili ne priznaju, jasno je da saobraćajna "krvna slika" ima vrednosti koje su izvan očekivanih parametara.

Zato se često suočavamo da paradoksalnim situacijama koje su plod "kreativnog" tumačenja zakona i propisa i zato dolazi do "nesporazuma" sa tragičnim posledicama.

I za pešake i za vozače važe pravila saobraćaja kojih se moraju pridržavati kako bi svi bezbedno stigli tamo gde su krenuli.

Moderno doba nalaže da svi nekuda žurimo a od toga nisu izuzeti ni deca ni stare osobe koji čine sve ugroženiju grupu pešaka. U žurbi se često ne obraća pažnja na okolinu pa, prema tome i na propise, što dovodi do neželjenih posledica.

 

Sve to zajedno čini jednu lošu sliku prilika saobraćaja u Srbiji a ovo su ilustracije tipičnih situacija:

 

Primer br. 1:

 

Vozač vozila sa kamerom je postupio u skladu sa Članom 23 ZoBS koji u tri stava nalaže da je vozač dužan da uspori pred pešačkim prelazom i da obrati pažnju na pešake koji započinju prelazak ili pokazuju nameru da će stupiti na kolovoz. 

Pa ipak, iako je postupio kako treba, mogao je da bude očevidac eventualne nezgode jer vozač drugog vozila nije postupio po propisu ali možda nije ni mogao da uoči pešaka od vozila koje se zaustavilo da bi propustilo pešaka.  

Ova situacija je deo uočenog problema, nepropisnih pešačkih prelaza, odnosno problema koje uzrokuju upravo oni koji su zaduženi da brinu o bezbednosti učesnika u saobraćaju. O tome ćemo pisati više u tome posvećenom članku. 

Pešak na snimku je bio dužan da postupa u skladu sa stavom 3 Člana 97 ZoBS koji određuje da se pre stupanja na pešački prelaz prethodno uveri da može da pređe na bezbedan način tako da stupanjem na kolovoz ne ugrožava bezbednost saobraćaja.

Veliko je pitanje da li je pešak na snimku bio u zabludi da je prelaz bezbedan očekujući da i drugo vozilo stane ili je forsirao svoje pravo da pređe kolovoz na obeleženom pešačkom prelazu.

 

Primer br. 2:

 

 

- Žena sa decom ima pravo da pređe kolovoz van pešačkog prelaza onda kada je najbliži pešački prelaz udaljen više od 100m (stav 3 Član 96 ZoBS). U konkretnoj situaciji postoje čak 2 pešačka prelaza na manjem rastojanju tako da je ona izabrala da sa decom pređe kolovoz na nebezbedan način.

- Pešak prelazi kolovoz uprkos zabrani prelaza koju pokazuje semafor. Ovim grubo krši stav 1 Člana 97 ZoBS ugrožavajući svoju i bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju. U istom delu ulice pešaci prelaze i van pešačkog prelaza iako je najbliži na manje od 100m, da bi preskočili ogradu koja deli tramvajsko stajalište od kolovoza.

- Poslednji pešak u ovom primeru krši odredbe Člana 93 i Člana 96 ZoBS koji zabranjuje kretanje i zadržavanje na kolovozu izuzev u slučajevima predviđenim ovim zakonom, odnosno nalaže da se kolovoz prelazi pažljivo i najkraćim putem nakon što se uveri da to može da učini na bezbedan način.

 

Primer br. 3:

 

 

- Starije osobe prelaze uprkos zabrani prelaza koju pokazuje semafor. Iako spadaju u grupu ugroženih učesnika u saobraćaju premalo pažnje posvećuju sopstvenoj bezbednosti i, možda, precenjuju svoje mogućnosti.

 

- Grupa pešaka krši odredbe Člana 93 i Člana 94 ZoBS. Površina za kretanje pešaka je tik uz kolovoz kojim hodaju bez ikakvog obzira na svoju i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju.

 

- Uska ulica u kojoj su vozila parkirana na trotoaru, namenjenom kretanju pešaka, ipak nije najbolji izbor da deka pomaže unuku da vozi skateboard. Vrlo rizična situacija koja pokazuje stepen saobraćajnog obrazovanja najmlađih i najstarijih. "Otimanje" trotoara je za svaku osudu, i vozača i nadležnih službi kojima je posao da to obeshrabre i onemoguće.

 

Primer br. 4:

 

Ovo je tipičan primer totalne nepažnje, ponašanje je u potpunoj suprotnosti sa stavom 1 Člana 93 ali i svim drugim članovima ZoBS koji regulišu kretanje pešaka u saobraćaju. Ovaj pešak je svojim ponašanjem direktno ugrozio sebe ili druga dva učesnika u saobraćaju.

Moramo ovde da napomenemo da posedujemo još jedan snimak koji bi, možda i najbolje, opisao i dokazao svu opasnost koju može da izazove nepažnja i bahato ponašanje na ulicama i pešačkim prelazima, ali smo, zbog eksplicitnih scena, ipak odustali od njegovom prikazivanja širem auditorijumu!

PROČITAJTE JOŠ
Prolazak na crveno svetlo (VIDEO)

 

Za kraj, apelovaćemo po ko zna koji put  učesnike u saobraćaju, bili oni pešaci ili vozači, da budu pažljivi i vode računa jedni o drugima!

Posledice mogu biti kobne!

Vidimo se za nedelju dana sa novim tekstom!

 

autori: Saobraćajna Kamera & Rajko Martinović
video: Saobraćajna Kamera

 

 

 Komentari

comments powered by Disqus