Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Predstavljamo: Smart Fortwo Brabus

Iako nikada nije ostvario profit u svojoj 22-godišnjoj istoriji, Smart je i dalje veoma bitan brend za vlasnika kompanije Daimler.

Slavna nemačka firma, koja je takođe vlasnik Mercedesa, je u prošlosti bila spremna da se preda sa Smartom pre nego što je brend spašen zahvaljujući saradnji sa Renaultom, pa tako Fortwo sada deli platformu i kompletnu mehaniku sa Renault Twingom.

Potpuno nova treća generacija Fortwo je predstavljena prošle godine, a na ovogodišnjem sajmu automobila u Pekingu, svetlost dana je ugledala i performans verzija koju je modifikovala čuvena nemačka kuća Brabus.

Partnerstvo između Daimlera i Brabusa traje još od 2004. godine, a ova kuća se pored Fortwo takođe pozabavila i sa Forfour. Sa dizajnerske strane, Brabus se razlikuje od standardnog Fortwo po agresivnijim branicima, većem grilu i malom spojleru, a doživljaj je popunjen i sa nekoliko novih boja, hromiranim detaljima i aluminijuskim felnama.

Najveća pažnja je posvećena motoru, gde je Brabus odlučio da unapredi već postojeći 1.0L motor od tri cilindra. Brabus je dodao turbo, čime je snaga porasla na 107 ks i 169 Nm obrtnog momenta, što je rast od 19 ks i 35 Nm obrtnog momenta u poređenju sa standardnim modelom, a identičan motor će se pronaći i kod Fortwo Cabrio i Forfour.

Radi poređenja, prethodni Brabus je razvijao 100 ks i 146 Nm obrtnog momenta sa motorom identične zapremine.

Velike promene je pretrpeo i šestobrzinski manualni menjač i on sada pruža kraće brzine i može da reaguje za 40% brže nego u prošlosti.

To je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za 9.5 sekundi i maksimalnu brzinu od 165 km/h, a kompanija pominje da i potrošnja od 5.2 litre na 100 kilometara nije uvećana.

Pored moćnijeg motora, Brabus je unapredio i kočnice i suspenziju.

Smart već sada prima porudžbine, a prvi primerci će biti isporučeni kupcima do kraja godine.

Iako će Brabus činiti samo jako mali procenat prodaje Smarta, on bi ovom nemačkom brendu mogao da pruži potreban imidž  koji bi mogao i da rezultira svetlijom budućnosti ovog brenda.
 

Autor: Talladega
Foto: Smart Brabus
brzabrzina.com Komentari

comments powered by Disqus