Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Prolazak na crveno svetlo (VIDEO)

Nastavljamo sa našom serijom tekstova o bezbednosti saobraćaja, kršenju propisa i ugrožavanja sigurnosti učesnika u saobraćaju.

Danas ćemo pričati o jednom vrlo čestom prekršaju koji može izazvati kobne i nesagledive posledice.

Nepoštovanje crvenog svetla je jedno od najopasnijih nebezbednih ponašanja u saobraćaju jer se činjenjem ovog prekršaja urušava osnovno načelo poverenja između učesnika u saobraćaju. 

 
 foto: Honza Groh/wikipedia

Rečima je gotovo nemoguće opisati važnost poštovanja propisa o signalu zabranjenog prolaza i posledice koje zbog njegovog nepoštovanja mogu nastati .

Ipak, i dalje smo svakodnevno svedoci kršenja upravo ovog propisa i veliko je pitanje zašto učesnici u saobraćaju ne uspevaju i ne žele da poštuju ovaj, potpuno jasan, član ZoBS:

 

Član 142

Svetlosni saobraćajni znakovi iz člana 137. stav 1. i čl. 138. i 140. ovog zakona imaju sledeće značenje:

 

1) crveno svetlo - zabranjen prolaz,

2) žuto svetlo - zabranjen prolaz, osim u slučaju kada se vozilo ne može bezbedno zaustaviti ispred navedenog znaka,

3) zeleno svetlo - dozvoljen prolaz, 

4) istovremeno uključeno žuto i crveno svetlo - zabranjen prolaz i nagoveštaj da će se uključiti zeleno svetlo,

5) trepćuće žuto svetlo - obaveza za sve učesnike u saobraćaju da se kreću uz povećanu opreznost,

6) trepćuće zeleno svetlo - dozvoljen prolaz i nagoveštaj skorog prestanka dozvoljenog prolaza uključenjem žutog, a zatim crvenog svetla.

 

Vozač ne sme proći svetlosni saobraćajni znak iz stava 1. ovog člana kada mu je tim znakom zabranjen prolaz. 

 

Teži prekršaji poput ovog obavezno idu pred sud, po hitnom postupku, a zakon propisuje novčanu kaznu u iznosu od 15.000 do 30.000 dinara, 6 kaznenih poena i zaštitnu meru zabrane upravljanja motornim vozilom od najmanje tri meseca.

Moguće je da je zaprećena kazna blaga ali to ne objašnjava da i pored toga previše vozača rizikuje da povredi ili ubije druge učesnike u saobraćaju. 

Na semaforizovanim raskrsnicama daleko veće posledice su za pešake i ostale ranjive kategorije učesnika u saobraćaju, posebno kada se na crveno svetlo semafora prođe velikom brzinom kretanja.

 
 foto: Coolcaesar/wikipedia

Velika brzina kretanja je često obavezni "pratilac" ovog prekršaja jer se prolazak kroz crveno svetlo na semaforu dešava u pokušaju da se "uhvati semafor" dok traje promena signala od zelenog ka crvenom. Mnogi tada pogrešno procene situaciju i sopstveni položaj u saobraćaju te su ovi prekršaji vrlo česti.

U novije vreme je primetno i češće kršenje ovog propisa čak i pri malim brzinama: u raskrsnicama sa manjim saobraćajnim opterećenjem se semaforska signalizacija prosto ignoriše, odnosno izgleda da je neki vozači smatraju uslovnom, odnosno neobavezujućom signalizacijom.

Ovo posebno zabrinjava i ukazuje na ozbiljan sistemski problem u obrazovanju budućih vozača ali i kontroli organa zaduženih za bezbednost saobraćaja na putevima i primenu ZoBS.

 

Primer br. 1:

 

 

Snimak sadrži prikaz oba opisana načina kršenja propisa o nepoštovanju zabrane prolaza. Vozač automobila je "hvatao semafor" a vozač skutera je signalizaciju ignorisao.

Oba učesnika u saobraćaju su napravili prekršaj i ugrozili sebe i druge bez ikavog razloga jer su oba vozila zaustavljena već na sledećem semaforu.

 

Primer br. 2:

 

 

U inače nepreglednoj semaforizovanoj raskrsnici je jako opasno proći na crveno svetlo semafora. 

Konkretnu situaciju dodatno pogoršava to što je pogled zaklonio autobus koji je skrenuo desno tako da je prvo vozilo iza samo pukom srećom izbeglo bočni udar vozila koje je prošlo na crveno svetlo.

Po brzini kretanja auta koje je prošlo na crveno svetlo bi se moglo zaključiti da vozač možda nije ni svestan učinjenog prekršaja.

 

Primer br. 3:

 

Jutarnje gužve su značajan generator ovih situacija a ovaj snimak je tipičan primer odsustva kontrole organa zaduženih za bezbednost saobraćaja na putevima i primenu ZoBS.

Naime, na snimku se jasno uočava pripadnik saobraćajne policije koji ne reaguje na kršenje propisa koji je okarakterisan kao "teži" čime institucija šalje posrednu poruku da se prekršaji ne sankcionišu čak i kada je prisutan saobraćajni policajac. 

Njegov primarni posao u jutarnjem špicu je da obezbedi veću protočnost saobraćaja na kritičnim tačkama ali mu to ne oduzima obavezu uočavanja teških saobraćajnih prekršaja.
 

Ova tri primera su samo kap u moru ovakvih prekršaja koji se svakodnevno dešavaju na našim ulicama, a nepoštovanje semaforske signalizacije može dovesti do nesagledvih posledice kako po motorizivane učesnike u saobraćaju, još više po pešake. 

PROČITAJTE JOŠ
Pogrešno ili kasno prestrojavanje

Još jedan apel na sve da prate semafore i poštuju crveno svetlo, jer je veoma bitno zbog bezbednosti. 

Pozdrav do sledećeg teksta!

 

Autori: Saobraćajna Kamera &Rajko Martinović
Video: Saobraćajna kamera 

 Komentari

comments powered by Disqus