Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Egzotika: Hollywood Hot Rods 1932 Ford

Hollywood Hot Rods je kompanija iz Kalifornije kojoj se obraćaju svi oni koji žele autentičan hot rod automobil.

Danas na tržištu postoji veliki broj firmi koje mogu, po vašoj želji, da naprave moderan hot rod sa novom školjkom i najnovijom mehanikom.

Još od 80-tih godina kada su Boyd Coddington i Pete Santini počeli da podižu snagu i pružaju boju u vrednosti od 10.000 dolara, činilo se da je originalna hot rod kultura iz 40-tih godina u velikoj meri izumrla.

Ovaj trend je nastavljen do današnjeg dana pa je tako danas za jedan takav hot rod  potrebno izdvojiti i do 200.000 dolara.

To nas dovodi do osobe iz naše priče! 

Troy Ladda je osnovao Hollywood Hot Rods sa jasnom idejom da se vrati svojim korenima, a novinari uglednog Autoblog sajta su imali priliku da se uvere šta čini njegove automobile drugačijim od gore opisanih.

Za početak, za cenu od 220.000 dolara dobijate originalnu školjku 1932 Forda. Navedeni automobil je ubedljivo najpopularniji u hot rod kulturi, a njegova očuvana školjka ume da košta i do 30.000 dolara.

Posebno popularan stil je "3 window coupe", odnosno kupe sa tri prozora poznat kao Deuce. Ford je proizveo preko 255.000 automobila 1932. godine, ali su mnogi od njih uništeni tokom Drugog svetskog rata da bi se reciklirali materijali, a do današnjeg dana jako mali broj je preživeo u originalnoj kondiciji.

Danas na tržištu postoji veliki broj firmi koje prave repliku takve školjke (mnoge od njih je Ford lično odobrio), ali Hollywood Hot Rod se ne zadovoljava njima i koristi samo autentične.

Još jedan detalj koji razlikuje Hollywood Hot Rods od konkurencije je motor.

Naime, iako većina firmi koristi Fordovu školjku, najpopularniji motor za takve automobile je Chevroletov small block V8. Među njima se izdvaja verzija od 265 kubnih inča (4.3L) sa 375 ks koju Chevrolet proizvodi specifično za hot rod automobile.

Međutim, Hollywood Hot Rod smatra da Fordov automobil mora da ima i Fordov motor pa se tako ispod haube nalazi unapređena verzija Flatthead V8 motora od 248 kubnih inča (4.0L) iz 1930tih godina. U svoje vreme ovaj motor je razvijao 75-100 ks (zavisno od verzije), dok je Hollywood Hot Rod uspeo da podigne snagu na 150 ks.

Za ekstra novac kupac može da dobije i kompresor sa kojim snaga raste na 220 ks. To je sasvim dovoljno da ovom automobilu pruži solidne performanse.

Iako Hollywood Hot Rod želi da sačuva originalnost što je više moguće, njihov 1932 Ford je ipak daleko od originala.

Kompanija počinje sa radom tako što pronalazi najbolje moguću očuvanu školjku, pre nego što potroši nekoliko stotina sati da je dovede do perfekcije u tolikoj meri da bi čak i sudije sa Pebble Beach sajma bile oduševljene.
Iako je većina mehaničkih delova (sa izuzetkom motora) urađena po modernim standardima, oni su urađeni po uzoru na original. Jedini deo koji nije zadržao ništa sa originalnim modelom je enterijer i on je urađen u kompletnom custom stilu.

Hollywood Hot Rod kaže da je koristio i neke detalje sa luksuznih Lincolna iz 30-tih godina kao inspiraciju.

Novinar koji je imao priliku da provoza takav automobil je proveo samo 30 sekundi za volanom, ali kaže da nikada nije imao zabavnije iskustvo nego sa ovim 945 kg teškim automobilom.

On kaže da se, na kratko, vratio u 40-te godine i da je shvatio zašto su takvi automobili bili cenjeni u svoje vreme i kako se hot rod kultura promenila u poslednjih 30 godina.

Hollywood Hot Rod nudi i "jeftinije" modele sa cenom od oko 100.000 dolara, ali većina kupaca se odlučuje za model kao iz naše priče za koga je potrebno izdvojiti čak 220.000 dolara i 18 meseci rada.

Za takav novac mnogi će sigurno naručiti Lamborghini Huracan LP 580-2, za koji nema liste čekanja, ali postoji i ona mala određena grupa kupaca koja želi da se vrati u neko sasvim drugo vreme.

 

Autor teksta: Talladega
Foto: Hollywood Hot Rods
brzabrzina.comKomentari

comments powered by Disqus