Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Sportski automobili: Audi Sport Quattro

Malo je tehničkih inovacija ostavilo tako dubok trag u motosportu kao što je to bio slučaj sa Audijevom primenom sistema pogona na sve točkove pod nazivom "kvatro" (Quattro). Audi je prvi proizvođač automobila koji je počeo da se takmiči u Svetskom reli šampionatu automobilom koji ima pogon na sva četiri točka. Bio je to gotovo serijski “audi kupe kvatro”.

U početku je uspeh bio neminovan, međutim, konkurenti su se vrlo brzo snašli i konstruisali “monstrume” koji su se takmičili u čuvenoj, davno zabranjenoj “grupi B”.

Audi je počeo da gubi prednost, tako da je morao da učini radikalne poteze kako bio zadržao primat. Taj radikalni potez zvao se “audi sport kvatro S1”. On je u svoje vreme predstavljao noćnu moru za konkurente. Ali da bi uopšte mogao da učestvuje u reli šampionatima, u Audiju su morali napraviti i homologacionu, drumsku verziju i to u seriji od tek nekoliko stotina primeraka.

PROČITAJTE JOŠ
Predstavljamo: Audi A1

Za razliku od Pežoa čiji je drumski “205 T16” više služio za izložbene salone, “sport kvatro” je bio jedan od najbržih automobila svog vremena...

Kompletan tekst pročitajte na sajtu Auto magazinaKomentari

comments powered by Disqus