Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Predstavljamo: Audi TT RS

Samo nekoliko sati nakon što je Porsche predstavio osveženi 718 Cayman, Audi je odgovorio sa svojim rivalom.

Novi TT RS je predstavljen na ovogodišnjem sajmu automobila u Pekingu, a iako Audi i Porsche pripadaju istoj kompaniji (Volkswagen Grupa), oni su u određenim kategorijama i dalje rivali.

TT RS cilja upravo na 718 Cayman S kao najvećeg konkurenta i oba automobila u Velikoj Britaniji koštaju oko 50,000 funti (oko 64,400 evra ili 72,500 dolara), a Audi je za sada objavio cenu samo za ovo tržište jer je ono najbitnije za TT RS odmah posle nemačkog i američkog.

U svakom slučaju, TT RS je prvi Audijev model sa novim 2.5L turbo motorom od pet cilindara, koji, za razliku od prethodnika koja je imao čelični blok motora, sada pruža aluminijumski blok motora. Na taj način TT je izgubio oko deset kilograma na težini, a nemački proizvođač vozila kaže da je on i čvršći i samim tim kvaliteniji. Novi motor razvija 395 ks i pruža ubrzanje do 100 km/h za 3.7 sekunde. To je za 0.4 sekunde brže nego prethodni TT RS i za pola sekunde brže nego novi 718 Cayman S sa 345 ks.

Pored kupea, u ponudi će se naći i rodster, a on je za 90 kg teži. Audi pominje da ubrzanje do 100 km/h iznosi 3.9 sekunde ili 0.3 sekunde brže nego kod prethodnika. Oba modela pružaju maksimalnu brzinu od 250 km/h, ali kada se limiter skine ona raste do 278 km/h.

Pomenućemo da je i obrtni momenat povećan za 15 Nm i sada iznosi 480 Nm između 1,700 RPM i dosta visokih 5,580 RPM. Jedini menjač kao opcija je sedam brzina automatik, a on snagu prenosi na sva četiri točka.

PROČITAJTE JOŠ
Premijera: novi Audi A5

 

Nemački gigant je modifikovao i suspenziju čime je visina vozila spuštena za 12 mm. Tu su i 19 inčne felne, a u opciji su i keramičke kočnice. Sa dizajnerske strane, RS se razlikuje od standardnog TT-a po agresivnijim branicima i nekoliko novih oznaka dok enterijer pruža više standardne i opcione opreme.

 Za sada je nepoznato koliko primeraka Audi planira da ponudi na godišnjem nivou, ali bićemo iznenađeni ako ijedno tržište, sa izuzetkom nemačkog, dobije trocifren broj vozila. TT RS sigurno se neće mnogo prodavati, ali barem na papiru daje Audiju veliku prednost nad Porscheom. 
 

Autor: Talladega
Foto: Audi
brzabrzina.comKomentari

comments powered by Disqus