Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Predstavljamo: BMW M3 30 Jahre

BMW M3, jedan od najpoznatijih sportskih automobila na svetu, ove godine slavi 30 godina postojanja i u tu čast nemački proizvođač vozila je spremio specijalnu verziju.

BMW je ove godine već proslavio nekoliko specijalnih rođendana, kao što je 100-godišnjica same kompanije i 50-godišnjica legendarnog 2002., ali dok su navedena dva rođendana protekla u znaku specijalnih koncepata koji nikada neće ući u serijsku proizvodnju, novi M3 30 Jahre je serijski model za koji BMW već sada prima uplate.

30 Jahre je zasnovan na M3 Competition Packarge, što znači da razvija 444 ks iz 3.0L turbo I6 motora, ili 19 ks više od standardnog M3-a. On je dostupan i sa izborom dva menjača i to manualnim sa šest brzina i automatskim sa sedam brzina, koji snagu prenose na zadnje točkove.

Kao i model na kojem je zasnovan, 30 Jahre donosi i modifikovanu suspenziju kao i tri izbora vožnje (Comfort, Sport i Sport+), veće kočnice i identične 20-inčne felne.

Uparen sa njima, 30 Jahre je u stanju da ubrza do 100 km/h za 3.8 sekunde, što je za 0.1 sekundu brže u poređenju sa standardnim M3, a maksimalna brzina je limitirana na 250 km/h.

Po pitanju enterijera, 30 Jahre donosi specijalna sedišta sa "30 Jahre M3" oznakama kao i specijalnu pločicu sa serijskim brojem. Većih dizajnerskih promena nije bilo sa izuzetkom par oznaka.

BMW je ranije najavio da će svih 500 primeraka doći samo u plavoj boji, ali kasnije je stigla priča da će primerci za tržište Velike Britanije ipak biti ponuđeni i u sivoj boji. Na domaćem tržištu kupci će za ovo zadovoljstvo morati da izdvoje oko 56,000 evra (oko 62,700 dolara) ili oko 10,000 evra (oko 11,200 dolara) više u poređenju sa standardnim modelom.

Originalni M3 je, inače, debitovao na salonu automobila u Frankfurtu 1985. godine, a u prodaji se pojavio godinu dana kasnije.

Upravo je pomenuta prva generacija stekla kultni status i od BMW-a napravi brend poznat po performansama. 

Autor teksta: Talladega
Foto: BMW
brzabrzina.comKomentari

comments powered by Disqus