Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Preticanje preko pune linije (VIDEO)

U saradnji sa entuzijastom i borcem za bezbednost saobraćaja sa pseudonimom Saobraćajna kamera, pokrećemo seriju tekstova i autorskih video zapisa u kojima ćemo predstaviti realne situacije o kršenju saobraćajnih propisa i pričati o njima.

Pogledjate "kako ne treba" i pročitajte šta o svemu kaže "struka"!

Počinjemo sa jednim od najčešćih saobraćajnih prekršaja na našim putevima - preticanjem preko pune linije.


Foto: vozacisrbije.com


Preticanje je, po definiciji ZoBS, prolaženje učesnika u saobraćaju pored drugog učesnika u saobraćaju koji se kreće kolovozom u istom smeru. 

Regularno preticanje je, samo po sebi, riskantan manevar koji iziskuje znanje, veštinu i dobru procenu relativnih brzina ostalih učesnika u saobraćaju.

Znanje podrazumeva skup usvojenih činjenica o bezbednoj vožnji ali i stepen poznavanja mogućnosti vozila vozača koji pretiče.

Veština podrazumeva stečeno vozačko iskustvo, odnosno "kilometražu" vozača, ali i osećaj za stanje vozila i uslove saobraćaja.

Dobra procena relativnih brzina ostalih učesnika u saobraćaju podrazumeva dobro psihofizičko stanje vozača koji pretiče u kombinaciji sa veštinom.

To znači da je odmoran i trezan vozač sposobniji da bezbedno pretekne drugo vozilo u slučajevima kada je to neophodno.

Sve ovo je potrebno samo da bi se preteklo drugo vozilo u uslovima u kojima je preticanje dozvoljeno, odnosno u okvirima koje postavlja horizontalna i vertikalna saobraćajna signalizacija.

Takva signalizacija označava da postoji dovoljno prostora i relativno bezbednih uslova da se pretekne drugo vozilo pod uslovom da se tim manevrom ne ometa normalno kretanje vozila koja dolaze iz suprotnog smera. Vozač ne sme da vrši preticanje ili obilaženje kada time može ugroziti druge učesnike u saobraćaju. 

Preticanje drugog vozila tako da prelazi vozilom preko neisprekidane uzdužne linije pri čemu koristi saobraćajnu traku namenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smera nije dozvoljeno.

Osim što je zabranjeno i kažnjivo po članu 55 ZoBS (pri čemu se kažnjava novčanom kaznom, bodovima i zabranom upravljanja vozilom), takvo preticanje može vrlo lako da dovede do nesreća zbog brojnih nepredvidivih faktora koji mogu uticati na razvoj događaja.

Primer 1.
 


izvor: Saobraćajna Kamera


Glavni faktori: 

 - kiša koja uzrokuje slabu vidljivost
 - mokar i klizav kolovoz
 - urbana sredina

Urbana sredina podrazumeva brojne iznenadne događaje koje nije moguće predvideti kako bi se korigovala odluka da se započne preticanje:

- vozač nekog od parkiranih vozila može pokušati da se uključi u saobraćaj jer ne očekuje saobraćaj iz smera iz kojeg nailazi vozilo koje pretiče (puna linija). Slaba vidljivost dodatno pogoršava situaciju

- izlazak pešaka na kolovoz u pokušaju da pređe ulicu van obeleženog pešačkog prelaza ili zbog obilaženja vozila na trotoaru

- obeleženi ili neobeleženi radovi duž ivice kolovoza

 

Primer 2.
 


Izvor: Saobraćajna KameraGlavni faktori:

- rastojanje vozila koje se pretiče od prvog sledećeg vozila

- nemogućnost da se proceni kakvo vozilo će naići iz suprotnog smera i kojom brzinom

- značajno usporenje (kočenje) vozila koje se sustiže zbog nailaska na krivinu

- iznenadna pojava divljači na putu

 

Primer 3. 

 
Izvor: Saobraćajna Kamera 


Ovo je kombinovani primer preticanja preko neisprekidane linije, preticanja kolone, preticanja preko trake za prestrojavanje i više markera definicije nasilničke vožnje.

Glavnih faktora nepredvidivih situacija u ovom primeru gotovo da nema, svaki milimetar ovakve vožnje je opasan po vozača koji pretiče ali i sve druge učesnike u saobraćaju.

 

Šta dodati na kraju ove priče?
 

Što bi rekli stari Latini: "Festina lente".

"Požurite polako", vozite oprezno i ne brže od života! 

Izbegavajte rizične situacije u kojima neko može da strada i da se povredi. 

Pretičite samo tamo gde je to dozvoljeno i vodite računa o svojoj i bezbednosti svih ostalih učesnika u saobraćaju!

Imajte na umu  i uticaj visine kazne i kumulacija bodova na kućni budžet i ograničenje slobode korišćenja vozila.

 

Tekst: Saobraćajna Kamera & Rajko Martinović
Video: Saobraćajna Kamera

 Komentari

comments powered by Disqus