Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Chevrolet -mačka sa znakom leptira

Ševrolet je automobilski ekvivalent velikoj mački, i to mački na steroidima.

  Foto: Lukasz Katlewa

 
 

“Svirepa mačka” je bila ljubimac švajcarskog trkačkog asa Luisa Ševroleta i nastala je kao rezultat njegove saradnje sa “ Bogom biznisa “ – nekadašnjim šefom Bjuika i General Motorsa– Vilijamom Djurantom još 1910. godine.

Ubrzo pošto je bio prinuđen da napusti General Motors, Djurant počinje saradnju sa Ševroletom u čijem racing delu je ranije radio i na taj način pokušava da povrati svoj poljuljani ugled.

Sedište firme stavljeno je u Detroit, a novoformirani brend je dobio ime Ševrolet i poznati logotip -  leptira  već 1913. godine.  

Postoji nekoliko teorija po kojima je nastao „ševijev” logotip.

Od svih teorija, dve su najbliže istini.

Jedna je aludirala na činjenicu da je ideja za logotip nastala tako što je Djurant video plakat sa leptirom u nekom francuskom hotelu, dok druga kaže da je leptir, u stvari, stilizovani krst sa švajcarske zastave.

Bez obzira na to kako je nastao, zlatni Ševroletov logotip je ostao isti I dan danas i nije se menjao od 1913. godine.

  Foto: dave_7

Brend je rastao takvim tempom da je Djurant već 1916. godine uspeo da izmiri sve svoje obaveze prema General Motorsu. 

Međutim, nakon toga Djurant je postao toliko moćan da je, u jednom momentu, uspeo da kupi čak 54.5 % udela u akcijama GM-a, čime je postao većinski vlasnik ove automobilske imperije.
Ubrzo nakon preuzimanja, Ševrolet  se pripaja General Motorsu i postaje njegovo istureno odeljenje.

Ojačavši značajno nakon spajanja, novoformirani konglomerat se pokazao kao izuzetno brz i sposoban u organizaciji proizvodnje, tako da je već 1918. godine  sa proizvodnih traka izašao model D. V8 motori sa 35 konjskih snaga ubrzo su zamenjeni manjim, šestocilindričnim, koji su se pokazali kao veoma dobri u privrednim vozilima.

Motor je stekao izvrsnu reputaciju zbog svoje snage i čvrstine i dobio nadimak “savršenstvo gvozdenog čuda”.

  Foto: Alfvan Beem
 

Samo nekoliko godina kasnije  Ševrolet je predstavio prvi SUV - Suburban Carryall, doduše na nešto zastareloj platformi.

Mogućnost sportske vožnje po lošim terenima, 8 sedišta i težina od 1.5 tona postavili su temelje za buduću liniju Šervoletovih terenskih vozila.

Američki proizvođač je nastavio sa uspešnom serijom inovacija uvođenjem Powerglide sistema transmisije 1950. godine  postavši izuzetno konkurentan, što se odnosa cene i kvaliteta tiče, među proizvođačima koji su u svoje modele ugrađivali automatske menjače.

Ubrzo nakon uvođenja potpuno automatskog menjača, pojavila se i legendarna Korveta.

  
Foto: Saperaud

Korveta je naišla na tako dobar prijem, da je postala najdugovečniji model u istoriji ovog brenda  postavši, takođe, prvi američki sportski automobil koji je ušao u masovnu proizvodnju. 

Korveta je, takođe, postala i pionir u korišćenju laganih materijala, kakav je plastika, u proizvodnji automobila.

Nakon priznanja koja su stigla za Korvetu, Ševrolet se bacio i na proizvodnju drugih modela od kojih su najveći uspeh doživeli luksuzna Impala i Corvair sa vazdušnim hlađenjem.

Tokom 60ih godina Ševrolet je doživeo svoj vrhunac jer je imao čak 3 modela među 10 najomiljenijih i najprodavanijih automobila u SAD.

  
Foto: François Martinez

Međutim, nešto malo pre dostizanja ovakvih performansi,  Ševrolet je razvio još jedan V8 motor predviđen za ugradnju u liniju teretnih vozila.

Ovaj motor je, tokom razvoja, doživeo značajne izmene – počev od lagane ali izdržljive aluminijumske konstrukcije, preko razvoja kontrolnih jedinica motora do naprednog ubrizgavanja goriva radi boljeg doziranja i povećanja snage motora. 

  Foto: Broken Sphere
 
Iako se Ševrolet zvanično povukao iz Evrope  kako bi stvorio više prostora na tržištu za svoj primarni brend na evropskom kontinentu, Opel, a u poslednjih nekoliko godina beleži pad prodaje u celom svetu  zbog nekontrolisanog širenja brenda, neki od automobila ukrašenih leptirom postali su ili kultni klasici, ili predmet obožavanja i želje mnogih kolekcionara, ukazujući na slavu koju je ovaj brend imao tokom XX veka.  
 

 

R.MartinovićKomentari

comments powered by Disqus