Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Predstavljamo: Audi A3

Audi A3 treće generacije je dobio svoje prvo veće osveženje sa modernijim dizajnom, novom mehanikom i većim sigurnosnim merama.

Ovaj kompakt je prošle godine privukao oko 200.000 kupaca u Evropi, što je bila jedna od najboljih godina za A3 od kada je predstavljen sredinom 1990tih godina, a samim tim je bio najprodavaniji automobil kompanije na ovom kontinentu. To je dovoljno za prvo mesto u klasi sa velikom razlikom nad najbližim pratiocima kao što su BMW 1-Series i Mercedes A-Class.

Sa druge strane, američka prodaja je iznosila tek oko 36.000 vozila, što je, ipak, najviše u istoriji A3 na ovom tržištu. U svakom slučaju, A3 će i dalje biti dostupan kao hetč sa troje vrata, Sportback sa petoro vrata, sedan sa četvoro vrata i, na kraju, kabrio sa dvoje vrata.

Osveženi model donosi i dva nova motora na evropskom tržištu i to 1.0L turbo od tri cilindra koji razvija 113 ks i moćniji 2.0L od četiri cilindra sa 187 ks.

Sportski S3 je dobio povećanje snage već postojećeg 2.0L turbo motora na 306 ks i 400 Nm obrtnog momenta, što je mali rast u poređenju sa prethodnikom.

Izbor menjača je šest brzina manualni i sedam brzina automatik, a oni će snagu da prenose na standardne prednje točkove i opciona sva četiri točka. Ostatak ponude motora se nije menjao, što znači da su tu 1.2L (sa 104 ks) i 1.4L (sa 123 ks i 148 ks) benzinci kao i 1.6L (sa 104 ks) i 2.0L (sa 148 ks i 181 ks) dizeli. Nešto kasnije će da debituje i osveženi RS3, koji će da pruža 2.5L turbo motor sa pet cilindara i 362 ks i moći će da pruži ubrzanje do 100 km/h za samo 4.3 sekunde uz maksimalnu brzinu od 280 km/h.

U poređenju sa prethodnikom koji je debitovao 2012 godine, osveženi model donosi i male dizajnerske promene u vidu opcionih LED farova, koje je publika već imala prilike da vidi na većim modelima A4 i A6, a tu su i osveženi branici i maska.

Felne od 16 inča su i dalje standardne, ali za ekstra novac kupac može da dobije i veće od 17, 18 i 19 inča. Tu su i šest novih boja na standarnim modelima plus kvalitetnije boje na opcionom S paketu opreme. Enterijer se nije menjao u velikoj meri, ali je Audi predstavio novi monitor od 12.3 inča na kojem vlasnik može da podesi klasični ili moderni izgled.

Nemački gigant je unapredio A3 i najmodernijim sigurnosnim merama pa se tako očekuje da će dobiti maksimalne ocene u testovima sudara.

Prvi primerci se već sada mogu naručiti u salonima, a početna cena se neće menjati u većoj meri.

Tekst: Talladega
Foto: Audi
brzabrzina.comKomentari

comments powered by Disqus