Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Istorija: Mercedes Benz 280 SE 3.5

Ako vam je nekada neko rekao da zatvorite oči i pokušate da zamislite klasičan Mercedesov automobil u grand turizmo varijanti, ovaj model vam je, verovatno, prvi pao na pamet.

foto: IFCAR / wikipedia

Poslednji model čuvene W111 serije nikada nije bio preterano uglađen niti suviše sportskog duha, ali je vremenom postao  jedan od najupečatljivijih Mercedesovih automobila svih vremena.
Veliki auto, sa agresivnom rešetkom hladnjaka i karakterističnim duplim farovima, samom pojavom odmah je ukazivao na to da pripada grand tour klasi ostavljajući tradicionalno hladne Nemce negde na pola puta između oduševljenja i uzdržanosti.

Ova limuzina je, prevashodno, bila namenjena ljudima koji su već postigli velike poslovne uspehe u životu, ali su, i pored toga, ostali dovoljno rafinirani da izbegnu zavisnost od luksuznih stvari i jednog sjajnog automobila.  

 

V8 zbunjivanje

Samo ime Mercedes Benz 280 SE 3.5 je u startu bilo prilično zbunjujuće.

Obično se od Mercedesa očekuje da se njegova numerička oznaka odnosi na snagu motora, kao što se desilo i sa 220 SE, 250 SE, a zatim i sa modelom 280 SE čiji šestocilindrični motor je imao radnu zapreminu od 2778 cm3.

Međutim, samo dve godine nakon pojavljivanja velike serije sa oznakom W111, Mercedes uvodi nove V8 motore od 3500 cm3, ugrađuje ih u kupe i kabriolet verzije i daje im naziv 280 SE 3.5 da bi se razlikovali od prethodnika.

foto: OSX / wikipedia

Od avgusta 1969. do jula 1971. godine, za 24 meseca koliko je model 280 SE 3.5 W111 serije bio aktuelan,  proizvedeno je 3270 kupe i 1232 kabriolet vozila.

Zato nije ni čudo što su ove V8 verzije danas izuzetno retke i veoma tražene.

 

Brzo i zabavno

Međutim, nije samo retkost to što ih danas na tržištu čini izuzetno poželjnim, već se radi o još jednom razlogu.

Naime, ovaj model predstavlja možda i najbrži Mercedesov automobil tog doba.

Zasnovana na šasijama mnogih sjajnih Mercedesovih modela proizvedenih između 1959. I 1971. godine, W111 3.5 litarska V8 serija je, iako prilično masivna i teška, sa 230 konjskih snaga mogla da postigne značajno ubrzanje ne pokazujući ni u jednom momentu da gubi snagu.

Ovaj automobil je, za to vreme, postizao sjajnu maksimalnu brzinu od  210 km/h, a od 0 do 100 km/h je ubrzavao za 9.5 sekundi!

foto: Fsopolonezcaro / wikipedia

Većina automobila ove serije se mogla pohvaliti četvorostepenim automatskim menjačem, nezavisnim vešanjem i hidrauličnim disk kočnicama na sva četiri točka. 

Koliko je ovaj automobil bio značajan, vanvremenski i težak za „ obnavljanje“ govori i to da se prvi Mercedesov sportski kupe kabrio model posle W111 serije pojavio tek dve decenije kasnije kada je predstavljen A 124, početkom 1992. godine.
Prema  mnogim poznavaocima, Mercedes 280 SE 3.5 je, u momentu kada se pojavio, bio školski primer kako iskustvo i oprezan i jednostavan dizajn mogu dovesti do stvaranja prefinjenog automobila sa veoma snažnim motorom.

foto: Jcabrero76 / wikipedia

Sa druge strane, iskustva pojedinih aukcijskih kuća govore da američki kupci ovaj automobil smatraju brzim i izuzetno zabavnim, što ga čini izuzetno traženim čak i 45 godina nakon završetka njegove proizvodnje. 
 

Autor teksta: Rajko MartinovićKomentari

comments powered by Disqus