Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Lancia: Vizija koja traje 110 godina

Postoji veoma mali broj ljudi koji su spremni da u sebi nađu snagu da napuste odlično plaćen posao i krenu u nešto novo, sasvim nepoznato, o čemu su maštali ceo život.

Na sreću, neki od njih su postali poznati zahvaljujući svojim dostignućima.

Upravo to se desilo sa Vinćencom Lančijom koji je napustio karijeru računovođe da bi se posvetio proizvodnji automobila i podario svetu jedno od naljepših i najboljih prevoznih sredstava tog vremena.

foto: 
 Semnoz / wikipedia

Iako će, verovatno, mnogi reći da je ta 1906. godina bila užasno dosadna i totalno nezabavna što se tiče mogućnosti za nove poslove u odnosu na ovu 2016., činjenica je da je početak XX veka bio jedan od najplodnijih u istoriji što se tiče započinjanja sopstvenog biznisa.

Vinćencu Lančiji je te 1906. bilo svega 25 godina kada je, zajedno sa prijateljem Klaudijem Fogolinom, osnovao kompaniju za proizvodnju automobila. 

POGLEDAJTE AKTUELNU PONUDU POLOVNIH AUTOMOBILA

Imajući sklonosti prema svemu što je vezano za mehaniku kao i veliko iskustvo u dijagnostici problema i popravci motora koje je stekao još dok je bio FIATov test vozač, Vinćenco Lančia je odlučio da razvije potpuno novi proizvod koji će promeniti i italijansku i globalnu percepciju automobila!

Već 1907. je iz radionice izašao model Alfa – “uvredljivo“ inovativan za svoje vreme.

foto: Tomislav Medak/wikipedia

 

Pored toga što ju je pokretao snažan i pouzdan motor, Alfa je bila i iznenađujuće lak automobil. Značajna prednost u odnosu na druge modele tog vremena je bila u tome što je, umesto jakog i punog čeilka, prednja osovina na automobilima Vinćenca Lančie bila cevasta.

Šest godina kasnije pojavio se model Theta, prvi evropski automobil koji je mogao da se pohvali elektronikom.

Do 20ih godina XX veka Lančia je patentirao dva izuzetna motora - 45 º V8 i nešto veći, a uži,  22 º V 12.

Ovakav razvoj događaja doveo je 1922. godine do pokretanja impresivnog modela Lambda koji je bio suma i vrhunac svih inženjerskih i dizajnerskih dostignuća primenjenih u prethodnim Lančijinim modelima.

Lambda je imala nezavisno prednje vešanje i prvi V4 motor koji je ikada ugrađen u bilo koji automobil na svetu.

foto: 
MartinHansV/ wikipedia
 

Od 1931. godine unapređen je i komfor i upravljivost u Lančijinim  automobilima uvođenjem fleksibilnih držača motora na modelu Astura.

Po analogiji sa tzv “plivajućim motorom”  koji je patentirao Krajsler, sistem kod Lančije je podrazumevao mali gumeni amortizer koji je doveo do ublažavanja buke i smanjenja vibracije!

Tehnološka unapređenja i nove inovacije su viđene već 1933. godine u novom modelu  Augusta.

Hidraulični kočioni sistem, unapređene prednje i zadnje kočnice kao i automatsko otvaranje prtljažnika su samo neke od inovacija koje su ove automobile stavljale daleko ispred konkurencije.

Kada se, 1937. godine, pojavio model Aprilia, Lančija se, konačno, našla i na trkačkim stazama.

foto: 
Liftarn/ wikipedia
 

Srazmerno naprednom inženjeringu, rezultati postignuti na relijima i mitinzima širom Italije i Evrope ubrzo su Lančiju stavili na pijedestal najuspešnijih racing kompanija tog vremena.

Sa tri rezervoara za gorivo, dva eksterna i jednim pozadi, iza vozača, kao i pogonom na sva četiri točka, bilo je gotovo sigurno da su ovo trkački automobili budućnosti!

Lančija je čak, u jednom momentu, Ferariju posudila ceo svoj tim tehničara i na taj način mu pomogla u osvajanju većine titula u F1 šampionatima tokom 50ih godina XX veka.

1969. godina je zlatnim slovima upisana u istoriju ovog italijanskog brenda. Lančija tada postaje i zvanično deo FIATA.

Ovaj “brak iz interesa” zasnivao se na dizanju Lančijine profitne stope (koja je uvek bila niska) tako što će FIAT novom partneru ustupati tehnološka rešenja, dok bi Lančija ojačala FIAT brend sinonimom za pouzdanost i kvalitet.  

foto: 
Tennen-Gas/ wikipedia

Tokom 70ih godina bili smo svedoci rađanja trkačke legende pod imenom Stratos. Njegov izuzetno lagani korpus napravljen od aluminijuma i plastike i ojačan armiranim staklenim vlaknima bio je osnova i inspiracija za mnoge kasnije modele, kao što su Beta, Rally 037 i Delta S4.

Kako su se u menadžmentu malo uljuljkali i kako je inovacija bilo sve manje i manje, reputacija Lančije tokom 90ih godina počinje polako da opada i njeni modeli dobijaju epitet nepouzdanih!

Od tada kompanija, manje-više uspešno, pokušava da se vrati na staze stare slave, naročito od kada je 1995. godine izašao model Thesis, a nešto kasnije i njegove nove verzije.

foto: 
Rudolf Stricker/ wikipedia
 

Elegantna limuzina je bila oličenje udobnosti, a već 2002. godine  Lančija lansira novi Thesis, automobil koji je brend vratio njegovim glavnim vrednostima – neverovatno elegantnom dizajnu i savršenstvu ispod haube!

Šta reći o Thesisu, osim da se i danas koristi kao jedno od zvaničnih vozila italijanske vlade i mnogih diplomatskih predstavništava.

Na žalost, ovaj automobil se više serijski ne proizvodi, ali se može dobiti po narudžbini.

Cenu bolje da ne pominjemo.

Pored Thesisa, Lančija niže uspehe sa još nekoliko izuzetnih modela – Ypsilon, Musa, Delta, Lybra i Phedra.

Foto: order_242/ wikipedia

 

Za kraj ove priče, nekoliko reći o modelu Phedra.
 

PRONAĐITE AUTOMOBIL ZA SEBE 

Phedra je predstavnik jedne sasvim nove klase automobila koja se pojavila u Evropi, poznate pod imenom Eurovan, i predstavlja rezultat zajedničkih ulaganja FIAT-a i PSA grupacije.

foto: 
Rudolf Stricker/ wikipedia

I dok su prvu generaciju ove klase činili Citroen Evasion, Fiat Ulysse, Lancia Zeta i Peugeot 806, drugi generaciju, pored pomenutog modela Phedra, čine Citroen C8 i Peugeot 807  sa kojima deli zajedničku platformu, agregate i većinu delova!   

Autor teksta: Rajko Martinović Komentari

comments powered by Disqus