Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Predstavljamo: Toyota C-HR

Iako često kritikovan da je jedno od najružnijih vozila današnjice, Nissan Juke počinje da ima sve veći uticaj na auto industriju.

Godišnja prodaja u Evropi iznosi oko 100,000 vozila dok se američka prodaja kreće oko 40,000 primeraka, a u međuvremenu konkurencija je počela da predstavlja i svoje "lifestyle" kompaktne krosovere.

U proteklih nekoliko godina su debitovali Jeep Renegade, Honda HR-V i Citroen C4 Cactus, a u klasu se nedavno uključila i Toyota sa novim modelom C-HR.

Predstavljen na ovogodišnjem salonu automobila u Ženevi C-HR će zauzimati poziciju ispod RAV4 u ponudi japanskog proizvođača vozila. Ovaj krosover sa prostorom za pet putnika je nešto potpuno novo od Toyote i cilj je da se privuku mlađi kupci koji su u prošlosti uglavnom vozili konkurenciju.
 

PROČITAJTE JOŠ
Volvo-"kotrljanje" od 1927.

 

Iz navedenog razloga on ne liči na nijednu drugu Toyotu i dizajn je u velikoj meri "preteran" kao što je slučaj bio kod Jukea. Iz Toyote kažu da su se odlučili za ovaj potez iz razloga da dobiju agresivan dizajn i da pri tom zadrže generalnu ideju SUV vozila, ali sa dovoljno niskim krovom da C-HR izgleda kao kupe.

Može se reći da je najveći svetski proizvođač uspeo u tom potezu i da je pri tom ponudio neke detalje, kao što su LED farovi, kvake zadnjih vrata u C stubu i mali spoiler, koji nisu dostupni kod konkurencije.

PROČITAJTE JOŠ
Predstavljamo: Mazda MX-5 RF

 

Sa mehaničke strane C-HR je razvijen na identičnoj Toyota New Global Architecture (TNGA) platformi kao i Toyota Prius i nudi dva motora kao opcije. Jedan od njih je tradicionalni hibridni sistem pozajmljen iz Priusa sa 1.8L motorom sa 122 ks, koji bi trebao da emituje samo 90 g/km. Jedina opcija je potpuno novi 1.2L turbo benzinac sa 114 ks koji je nedavno predstavljen u novoj generaciji Aurisa. On se može dobiti sa šest brzina manualnim i CVT automatskim menjačem, a ova druga verzija se može dobiti i sa pogonom na sva četiri točka (pogon na prednjim točkovima je standardan na oba modela). Nešto kasnije ponuda će biti proširena i sa većim benzincima dok bi američke verzije mogle dobiti 1.8L motor iz Corolle.

Kada pominjemo američko tržište da kažemo da je C-HR originalno trebalo da bude Scion, ali će se ipak prodavati kao Toyota pošto je ovaj brend u međuvremenu ugašen.

Serijska proizvodnja startuje do kraja godine, a prvi primerci će biti isporučeni početkom 2017. godine.

Iako C-HR stiže sa nekoliko godina zaostatka za konkurencijom, Toyota je i dalje najveći proizvođač na svetu i šanse za uspeh su više nego sigurne.

Autor: Talladega

Slike: Toyota

brzabrzina.comKomentari

comments powered by Disqus